Na státu vydělávají miliardy, kdo za nimi stojí, nikdo netuší

Praha – Šestnáct firem získalo v posledních třech letech veřejné zakázky za víc než 18 miliard korun. Všechny spojuje jedna věc – neprůhledná vlastnická struktura. Takzvané akcie na majitele společnostem umožňují nezveřejňovat jména svých vlastníků. Existují po celém světě. Česká republika je však mezi vyspělými státy zřejmě jediná, kde firmy s akciemi na majitele fungují bez regulace. Díky tomu můžou na veřejných zakázkách teoreticky profitovat i politici a státní úředníci, kteří o jejich přidělování sami rozhodují. Píší o tom Hospodářské noviny.

Podle unikátní statistiky zpracované protikorupční platformou zIndex dostaly jen v loňském roce firmy s anonymními majiteli dohromady 330 veřejných zakázek v hodnotě zhruba 8,1 miliardy korun. V roce 2009 to bylo 372 tendrů za devět miliard a rok předtím 313 zakázek v objemu 7,4 miliardy korun.

Nejvíc peněz k firmám s listinnými akciemi na majitele přitom šlo od Lesů ČR, Ředitelství silnic a dálnic a ČD Cargo následované Ústeckým krajem. Hodnota jimi zadaných tendrů pro firmy s anonymním vlastníkem se pohybovala od 3,9 miliardy korun po 1,4 miliardy. Pozadu ale nezůstala ani ministerstva obrany a financí, hlavní město Praha, státní podnik Povodí Labe, města Vrchlabí a Trutnov a České dráhy.

Studio ČT24 o veřejných zakázkách (zdroj: ČT24)

Mezi zmíněnou šestnáctkou firem, které v posledních letech vydělaly dohromady 18,2 miliardy korun na veřejných zakázkách, jsou například stavební EDS Holding, firma BAK, firma bez zaměstnanců Kardioport, Herkul, Financial Found nebo CE Wood. Většinu těchto zakázek přitom realizovaly v regionech. „Nejen v Praze, nejen na ministerstvech se točí velké peníze. ProMoPro nebo Opencard byly vidět – týkaly se totiž špičkových politiků. Jak ale nakládají s penězi obce nebo kraje, je známo podstatně méně,“ říká k tomu Jiří Skuhrovec ze zIndexu.

Kostarika, Nauru a Česká republika …

Listinné akcie na majitele umožňují skutečným vlastníkům firem zůstat v anonymitě. V České republice přitom nejsou žádnou výjimkou. Podle analýzy České kapitálové informační agentury (ČEKIA) z konce loňského roku má tyto akcie více než polovina tuzemských akciových společností.

Jiří Skuhrovec, člen výzkumného týmu zIndex:

„Je docela dobře možné, že polovina firem na našem seznamu jsou zcela férové firmy, které vítězí legitimně, protože mají nejlepší nabídky. Na druhou stranu u nich a priori vzniká podezření právě proto, že mají netransparentní majetkovou strukturu a nikdo nemůže vědět, jestli náhodou v nich nesedí ten který politik, a nejenom s podílem jedno nebo dvě procenta, on tam koneckonců může sedět i s podílem padesát procent.“

Podobně jako v Česku fungují nezaknihované akcie na majitele bez regulace v zemích, jako je Kostarika, Nauru, Vanutu nebo Marshallovy ostrovy. „Mezi rozvinutými zeměmi je však náš systém neprůhledný vskutku unikátně,“ podotýká Skuhrovec. Dokonce i Panama nedávno na nátlaku OECD akcie na majitele omezila.

V Česku má situaci kolem zakázek pro firmy s neprůhlednou vlastnickou strukturou pomoci řešit nový zákon o veřejných zakázkách, který dnes schválila vláda. Účastníci tendrů by podle něj měli povinně zveřejňovat jména svých vlastníků. Podle odborníků je ale taková úprava nedostatečná. „Problém je v tom, že i přesto, že dodavatel tyto informace sdělí, stále nebude možnost kontrolovat, jestli jsou akcionáři, kteří budou uvedeni v nabídce, skutečně aktuálními majiteli,“ upozorňuje Martin Kameník z nevládní organizace Oživení.

Kdo rozdává zakázky firmám s akciemi na majitele:

  • Lesy ČR (3,9 miliardy)
  • Ředitelství silnic a dálnic (2,7 miliardy)
  • ČD Cargo (1,7 miliardy)
  • Ústecký kraj (1,4 miliardy)
  • Ministerstvo obrany (881 milionů)
  • Ministerstvo financí (689 milionů)
  • Hlavní město Praha (609 milionů)
  • Povodí Labe, státní podnik (530 milionů)
  • Město Vrchlabí (530 milionů)
  • Město Trutnov (508 milionů)
  • České dráhy (485 milionů)
  • Vodovody a kanalizace Trutnov (464 milionů)
  • IKEM (459 milionů)
  • Správa a údržba silnic Ústeckého kraje (375 milionů)