ČR a konkurenceschopnost? Mezi slepými jednooký králem

Praha - Česká republika v letošním žebříčku konkurenceschopnosti, který připravuje mezinárodní institut manažerského rozvoje (IMD), klesla o jedno místo na 30. pozici mezi 59 státy. Proti loňsku si pohoršila kvůli zařazení Spojených arabských emirátů, které dříve hodnoceny nebyly. Mezi postkomunistickými zeměmi zůstává Česko v oblasti konkurenceschopnosti i nadále nejlepší. O první místo v žebříčku se letos dělí USA s Hongkongem, loni vítězný Singapur je třetí.

Silnou stránkou české ekonomiky podle studie zůstává základní infrastruktura a otevřenost ekonomiky nejen z pohledu obchodní výměny. „ČR zůstává dobře hodnocena pro svou otevřenost vůči zahraničním investorům. Nicméně i v tomto kritériu se již začínáme posouvat směrem dolů,“ uvedl ekonom CERGE-EI Lubomír Lízal. Lépe je vnímána také vládní efektivita a efektivita podnikatelského sektoru.

Největší problém ČR - korupce

Rozhovor s Lubomírem Lízalem (zdroj: ČT24)

Problém? ČR si nepolepšuje

„Já bych měl spíš vrásky. Z hlediska našeho postavení v regionu jsme na tom byli vždycky dobře. Problém je v tom, že se naše postavení nezlepšuje,“ varoval Lízal.

V některých parametrech už ale nemá institut pro českou ekonomiku tak pozitivní hodnocení jako v minulosti. V dílčím indexu celkové ekonomické výkonnosti si dokonce pohoršila o dalších pět míst, a pokračuje tak pokles, který začal v roce 2009.

Z hlediska atraktivity jsou jako tři nejsilnější kritéria uvedena kvalifikovaná pracovní síla, spolehlivá infrastruktura a nízké operační náklady spolu se vzdělanostní strukturou. Nejhůře je naopak vnímána oblast korupce, regulatorní zátěž a efektivita právního prostředí.

„Pohled investorů v dotazníku odhaluje, že Česká republika je vnímána jako atraktivní zejména z hlediska cenové konkurence a otevřenosti, nikoliv pro kvalitu podnikatelského prostředí. Cenová výhoda spolu s reálnou konvergencí se časem vyčerpá a budeme muset stavět na jiných základech,“ dodal Lízal.

Řecko se zřítilo o deset míst

Kromě změny na čele, kde rozdíly zůstávají minimální, nastaly v žebříčku posuny i v dalším pořadí. Švýcarsko si pohoršilo o jedno místo na pátou příčku, čtvrté je Švédsko. Ekonomické problémy zapříčinily propad Řecka o deset míst na 56. příčku mezi Bulharsko a Ukrajinu. Po loňském propadu si o šest míst polepšilo Finsko na 15. pozici, největší český obchodní partner Německo se posunulo také o šest míst vzhůru a uzavírá první desítku. Jen o jednu příčku před Českem je Francie.

Žebříček konkurenceschopnosti je publikován každoročně od roku 1989. Jeho cílem je analyzovat a srovnávat schopnost států vytvářet a udržovat příznivé podnikatelské prostředí. Výsledky těchto srovnání a žebříčky jsou publikovány ve všech hodnocených zemích ve stejný okamžik.

Vydáno pod