Vláda schválila zrušené změny ve stavebním spoření

Praha - Vláda dnes schválila zákony měnící stavební spoření. Jde především o padesátiprocentní srážkovou daň, kterou na konci dubna zrušil Ústavní soud. Ministerstvo financí, které nový zákon připravilo, v něm ponechalo také všechna další úsporná opatření týkající se snížení státní podpory na maximálních 2000 korun a zdanění úroků ze stavebního spoření.

„Všechny návrhy budou účinné pro smlouvy stávající i smlouvy nově uzavřené. Pro státní rozpočet pak budou znamenat úsporu čtyři až šest miliard korun oproti situaci, kdy by navržené změny nebyly přijaty,“ uvedlo dnes ministerstvo financí.

Ústavní soud na konci dubna kvůli zneužití stavu legislativní nouze zrušil úsporné změny ve stavebním spoření. Vládní novela snižovala státní podporu stavebního spoření z dosavadních 15 procent na deset procent z uspořené částky, a to s účinností od 1. ledna 2011 u všech smluv bez ohledu na datum jejich uzavření. Nově bylo rovněž zavedeno zdanění úroků ze stavebního spoření.

Dále norma zavedla zvláštní padesátiprocentní sazbu daně z poskytnuté zálohy státní podpory v roce 2010. Právě toto mimořádné zdanění je podle Ústavního soudu protiústavní.

Letos ještě část podpory

Letos ještě lidé dostanou od státu až třítisícovou roční státní podporu. Například lidé, kteří mají na stavebním spoření uloženo 100 tisíc korun na dvouprocentní úrok, přijdou už za letošek o 1 300 korun. Stát totiž nejen o tisícovku sníží státní podporu, ale zároveň začne 15 procenty danit úroky z vkladů. Tyto změny už Ústavní soud nezruší. „Státní podpora se neopírá o žádné ústavní právo, proto nemůže nikdo, kdo do stavebního spoření vstoupil, tvrdit, že má na podporu právo do smrti,“ vysvětluje předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Ministerstvo financí chce omezit podporu stavebního spoření i v dalších letech. Od roku 2012 ji chce nejen znovu snížit, ale zároveň by ji měli dostávat pouze lidé, kteří použijí státní peníze jen na bydlení.

Vydáno pod