Smlouvu o reklamě nepodepsala, přesto za ni musela platit

Praha - Reklama je určitě důležitá a potřebná. Zejména když obchodník nemá krám na hlavní třídě, kolem kterého denně proudí davy lidí. A ještě důležitější je tehdy, když podnikatel nabízí své zboží či služby prostřednictvím e-shopu. Možností, jak na svou firmu upozornit, je opravdu obrovské množství. Stačí jen vybrat si ten správný typ reklamy a tu správnou agenturu, podepsat smlouvu, zaplatit a pak už se jen můžeme těšit na nové zákazníky a vyšší tržby. Někdy se ale může stát, že máme reklamu, o kterou nestojíme a kterou jsme si neobjednali, a přesto po nás firma vymáhá peníze. Své zkušenosti s tím má majitelka e-shopu Jana Kubíčková. Aniž by uzavřela se společností Mediapol News nějakou smlouvu, chtěla po ní firma tisíce korun.

"Někdy vloni před koncem roku mi zavolala pracovnice firmy Mediapol News a nabízela umístění odkazu na webových stránkách rodina-finance.cz,„ popsala paní Kubíčková. Když ale společnost zaslala návrh článku, který by na svých stránkách uveřejnila, bylo po nadšení. “Obsah článku byl naprosto katastrofální, pod něco takového bych se nikdy nepodepsala,„ uvedla majitelka e-shopu. “To by nebyla reklama, ale ostuda!" dodala. A totéž sdělila i pracovnici společnosti Mediapol News s tím, že pokud článek opraví a budou v něm opravdu hodnotné informace, tak se na spolupráci domluví.

Společnost ale článek neopravila a ihned ho uveřejnila. Paní Kubíčkové zaslala fakturu a poté i několik výzev k zaplacení. „Nevěděla jsem, proč a za co bych měla platit, nepodepsala jsem s nimi přece žádnou objednávku,“ divila se paní Kubíčková. Jenže po čase přišla další výzva k zaplacení, tentokrát od společnosti STYGA. „Vyhrožovali, že pokud nezaplatím, pošlou na mě exekuci,“ popsala Kubíčková. Výhružka ji polekala, a tak raději požadovanou částku - 3 600 korun + DPH - zaplatila. Podle advokáta to ale byla chyba.

Vymáhání poplatků bez smlouvy? Bezdůvodné obohacení

„Paní Kubíčková neuzavřela žádnou platnou smlouvu a společnost částku vymáhá neoprávněně,“ vysvětlil advokát Pavel Nastis. „Doporučuji paní Kubíčkové, aby zaplacenou částku vymáhala po společnosti zpět, a to z důvodu bezdůvodného obohacení,“ poradil.

Podle internetových diskusí má podobnou zkušenost i řada dalších údajných zákazníků. Například uživatel rawon v diskusi na stránkách Webtrh.cz píše: „Taky s nimi mám zkušenosti. Znělo to zajímavě, tak říkám, proč ne, ať mi pošlou informace na e-mail. Rovnou poslali zálohovou fakturu, kde jsem se dozvěděl, o co jde, a od té doby se s nimi dohaduji, že tu službu nechci, ale oni samozřejmě chtějí zaplatit.“

Mediapol News pochybení odmítá

O vyjádření jsme samozřejmě požádali zástupce společností Mediapol News i STYGA. Mimochodem, obě společnosti mají sídlo na stejné adrese. A dokonce mají i stejného jednatele. Odpověď přišla nepodepsaná, a ještě ke všemu nás v ní společnost Mediapol News obvinila ze zaujatosti.

„Je pravda, že společnost Mediapol News prezentuje na Vámi uváděném portálu reklamní články pro svoje klienty. Musíme však kategoricky odmítnout, že články nebo některé z nich by byly uveřejněny bez řádného uzavření smlouvy s klientem v souladu s obecně závaznými právními předpisy či bez jeho souhlasu. Faktura je klientovi zasílána na základě platně uzavřené smlouvy a v situaci, kdy naše společnost svoji část závazku již splnila,“ brání se firma.

„V případě, že se náš klient ocitne v prodlení s plněním závazků vůči naší společnosti, snažíme se v rámci proklientského přístupu, který vždy uplatňujeme, vyřešit celou věc nejprve dohodou přijatelnou pro obě strany. Není-li z důvodů na straně klienta takový postup možný, potom uplatnění našich pohledávek se děje zcela v souladu s právními předpisy a zásadami spravedlnosti,“ sdělila nám dále v e-mailu společnost Mediapol News.

V dalším e-mailu nás společnost Medaipol News upozornila, že smlouva může být uzavřena také prostředky komunikace na dálku, mezi něž patří mimo jiné telefon. To je sice podle právníků pravda, je ale důležité, aby byla smlouva uzavřena vědomě. Paní Kubíčková o uzavření smlouvy nic neví.

Paní Kubíčková tak nejspíš nezbude nic jiného, než se se společností Mediapol News soudit. A vy si pamatujte – pokud od vás někdo vymáhá peníze za své služby, aniž byste s ním uzavřeli smlouvu, rozhodně mu neplaťte.