Šéf mise MMF žádá od Řecka další reformy

Atény - Řecký záchranný plán bez dalších fiskálních a strukturálních reforem selže, jelikož země nebude schopna snižovat rozpočtové deficity podle stanoveného plánu. Toto znepokojení dnes vyjádřil šéf mise Mezinárodního měnového fondu v Řecku Poul Thomsen ve svém prvním projevu od začátku inspekční návštěvy zadlužené země. Dodal, že možnost Řecka vrátit se příští rok pro úvěry na trh dluhopisů je velmi nejistá.

Poul Thomsen, šéf mise MMF v Řecku:

„Pokud v příštích měsících nepřijde rozhodné posílení strukturálních reforem, (záchranný) program nezůstane na vytyčené cestě. Pokud takové posílení nezaznamenáme, domnívám se, že program sejde z cesty.“

Svou práci zahájila mise minulý týden a tento týden bude pokračovat v jednáních s řeckou vládou o způsobech, jak situaci zachránit. Jejím úkolem je na základě zjištěné situace doporučit vedení MMF, zda schválit, či neschválit uvolnění další části úvěru ve výši 12 miliard eur pro Řecko.

Bez dalších reforem se snížení řeckého deficitu nebude konat

V současnosti se Řecku nedaří plnit fiskální podmínky záchranného úvěru v celkové sumě 110 miliard eur (2,7 bilionu korun), neboť vládní příjmy snižuje propad ekonomiky prohlubovaný naordinovanými vládními úsporami. V loňském roce skončil schodek na 10,5 procenta hrubého domácího produktu, více než dva procentní body nad plánovanou úrovní. Letos by mělo Řecko snížit deficit na 7,6 procenta HDP. Podle Thomsena jej Atény bez dalších reforem nebudou schopny snížit výrazněji pod deset procent.

V případě, že se Řecko nebude schopno vrátit za rok na kapitálový trh, jak záchranný plán předpokládá, bude muset dostat od Evropské unie a MMF další pomoc. Jinak bude muset vyhlásit bankrot a v takzvané restrukturalizaci různými způsoby snížit svou dluhovou zátěž. S tím počítá naprostá většina investorů a analytiků a v úterý to poprvé veřejně připustili i vysocí evropští činitelé - předseda skupiny ministrů eurozóny Jean-Claude Juncker a eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn.

Naopak restrukturalizaci řeckého dluhu vyloučil na dnešní ekonomické konferenci v Aténách člen řídícího výboru Evropské centrální banky Jürgen Stark, protože podle něj řecké problémy nevyřeší: „Restrukturalizace dluhů zlikviduje část kapitálu řeckých bank a možná i celý, což je recept na katastrofu.“ Jakmile Řecko uskuteční program ekonomické adaptace, pak bude jeho dluh udržitelný a země bude solventní, dodal.

  • Poul Thomsen autor: ORESTIS PANAGIOTOU , zdroj: ISIFA/EPA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2559/255814.jpg
  • Mezinárodní měnový fond zdroj: www.alphabetics.info http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1383/138272.jpg
Vydáno pod