Zadlužený developer ECM prohloubil za čtvrtletí ztrátu

Praha - Během letošního prvního čtvrtletí prohloubila developerská společnost ECM Real Estate Investments (ECM) ztrátu na 12,4 milionu eur, tedy asi na 304 milionů korun. Přitom za první tři měsíce roku 2010 měla ztrátu šest milionů eur. S developerem nyní soud vede insolvenční řízení. Kromě některých věřitelů podala v úterý insolvenční návrh už i samotná ECM.

Firma měla podle vlastního insolvenčního návrhu na konci března celkové dlouhodobé závazky ve výši 165,9 milionu eur, tedy asi 4,1 miliardy korun. Většinu z toho tvořily dluhopisy. ECM chce vysoké zadlužení řešit reorganizací.

Na konci března činila celková aktiva ECM podle insolvenčního návrhu 140,1 milionu eur (zhruba 3,4 miliardy korun). Pasiva byla vyšší, v závěru března se dostala na úroveň 154,3 milionu eur (asi 3,8 miliardy korun).

Vyjádření ECM

„Představenstvo společnosti připravilo dokument se čtyřmi možnými alternativami dalšího postupu v rámci insolvenčního řízení. Jednání s věřiteli o těchto alternativách je plánováno na nadcházející dny a týdny.“

ECM vlastní insolvenční návrh podala krátce poté, co se k insolvenčnímu návrhu České spořitelny a Volksbank CZ na ECM přidaly další firmy. V insolvenčním rejstříku se v úterý nově objevily pohledávky od společnosti Glancus Investments a od firem ze skupiny Conseq.

Jaromír Smetana, ředitel pražské pobočky realitní poradenské společnosti DTZ, se domnívá, že ECM může v „očištěné“ podobě přežít: „Soudíme, že hodnota společnosti spočívající v téměř dvou desítkách projektů v ČR i v zahraničí je taková, že všichni věřitelé by měli mít zájem na dalším fungování očištěné společnosti.“

ECM založil v roce 1991 podnikatel Milan Janků. V současnosti je podle dostupných informací hlavním akcionářem firmy, současně vykonává funkci generálního ředitele společnosti. Firmu s akciemi na pražské burze kontroluje prostřednictvím společnosti ECM Group.

16:9
Zdroj: ČT24/ČTK
Vydáno pod