Strauss-Kahn odstoupil z čela MMF, bude souzen z domova

New York - Dominique Strauss-Kahn rezignoval na svou funkci výkonného ředitele Mezinárodního měnového fondu. Podle dnes zveřejněného dopisu z 18. května odmítá veškerá obvinění, jimž nyní ve vězení v New Yorku čelí. Manhattanský soud dnes večer bývalého finančního manažera po vyslovení verdiktu propustil na kauci do domácího vězení. Podle agentury Reuters má být elektronicky monitorován a hlídán policejní stráží, kterou bude sám platit. Newyorská prokuratura se přitom ještě před oznámením obávala, že by Strauss-Kahn mohl v případě propuštění na kauci odletět ze země.

Termín dalšího slyšení, při němž se Strauss-Kahn vyjádří k tomu, zda se cítí vinen či nevinen, stanovil soudce na 6. června. Velká porota dnes rozhodla, že je možné bývalého šéfa MMF formálně obžalovat. Obvinění proti Straussi-Kahnovi má šest bodů. Nejzávažnější z nich, sexuální napadení prvního stupně, může vést až k 25 letům vězení. Soudce po verdiktu velké poroty přistoupil na žádost obhajoby propustit podezřelého z vazby na kauci milionu dolarů. Přijal také návrh advokátů, že Strauss-Kahn zůstane v domácím vězení v bytě své dcery.

Jeho funkci bude prozatím zastávat náměstek výkonného ředitele John Lipsky Strauss-Kahn je obviněn ze sedmi trestných činů. V případě, že ho soud uzná vinným, hrozí mu s ohledem na povahu obvinění a americké zákony 15 až 74 let vězení.Kahn i přes svou rezignaci s „velkou lítostí“ pociťuje, že je nucen odejít. Strauss-Kahn v dopise uvedl, že má na paměti blaho své rodiny a chce rovněž ochránit MMF.

„Chci bránit MMF, kterému jsem čestně a oddaně sloužil, a především chci věnovat všechny své síly, čas a energii, abych prokázal svou nevinu,“ uvedl. Rozhodnutí Strausse-Kahna má podle MMF okamžitou platnost. Vedení organizace oznámilo, že v nejbližší době zveřejní plán výběru nového ředitele. Než bude zvolen, bude povinnosti šéfa MMF dál plnit náměstek výkonného ředitele John Lipsky.

Strauss-Kahn v rezignačním dopise:

„Odmítám s nejvyšším možným důrazem všechna obvinění, která byla proti mě vznesena.“

Američtí vyšetřovatelé mezitím pátrají po důkazech, které by mohly vnést jasno do údajného pokusu o znásilnění hotelové pokojské. V hotelovém pokoji Strausse-Kahna údajně našli stopy tělních tekutin. Stopy byly nalezeny při rekonstrukci provedené za účasti údajné oběti s využitím dosud zjištěných faktů. Policie rovněž identifikovala místo, kde podle tvrzení pokojské Strauss-Kahn svou oběť nutil k orálnímu styku. Nalezené sperma nyní podle televize ABC forenzní experti analyzují ve snaze nalézt DNA obžalovaného. Rozbor má trvat několik dní. Policie si rovněž z hotelového pokoje odvezla kus koberce, napsal Wall Street Journal. Dvaatřicetiletá údajná oběť policistům udala dvě místa, kde k násilí mělo dojít. Pro analýzu případné DNA byly odebrány i vzorky v koupelně - použité kontaktní čočky, párátko a obvaz se stopami krve.

Podle agentury AFP se při dnešním stání u soudu bude obhajoba snažit dosáhnout propuštění obžalovaného závazkem, že se podřídí přísným požadavkům dohledu, mimo jiné i elektronickým náramkem pro kontrolu pohybu. Strauss-Kahn je odhodlán se zavázat k faktickému domácímu vězení s tím, že po propuštění z vazební věznice neopustí Manhattan.

Byl pohlavní styk skutečně násilným činem?

Právník Daniel Arshack:

„Je mnoho důkazů, že k něčemu došlo, ale málo důkazů, že došlo ke zločinu.“

Americká média z dosavadních prohlášení Strauss-Kahnových advokátů vyvozují možnou konstrukci obhajoby. Bude podle nich postavená na tvrzení, že pokud k pohlavnímu styku s pokojskou došlo, nebyl násilný. Podle expertů taková obhajoba není bez naděje na úspěch. Ani přítomnost ejakulátu není dostatečný důkaz. „Neznamená to nutně, že došlo k sexu mezi dvěma lidmi,“ řekl Arshack. A pokud došlo, je třeba dokázat násilí. Nebudou-li důkazy, vše bude záviset na důvěryhodnosti oběti a obžalovaného.

Vyšetřovatelé se usilovně snaží poskládat mozaiku případu a sestavit časovou posloupnost jednání klíčových figur. Bylo zjištěno, že Strauss-Kahn opustil hotel Sofitel nedaleko Times Square kolem 12:30 místního času, a zhruba hodinu poté hotelová ostraha zavolala policii. První policisté dorazili do hotelu ve 13:45, třináct minut po telefonátu. V letounu společnosti Air France byl Strauss-Kahn na Kennedyho letišti zatčen kolem 16:40 místního času. Od té doby je vězněn.