Martin Roman: Svůj majetek rozdám

Praha – Generální ředitel energetického gigantu ČEZ Martin Roman chce podobně jako řada amerických miliardářů v čele s Warrenem Buffettem a Billem Gatesem věnovat podstatnou část svého soukromého jmění na charitativní či vzdělávací projekty. Řekl to v rozhovoru pro týdeník Ekonom. Romanův soukromý majetek se přitom odhaduje na řádově stovky milionů korun.

„Se ženou jsme se dohodli, že většinu peněz chceme ještě za svého života darovat na dobročinné účely, protože jsme si jistí, že žádné z dětí není šťastné proto, že zdědí hodně peněz,“ řekl Roman týdeníku. Svým potomkům chce prý poskytnout pouze „elementární“ finanční zabezpečení.

Roman se nedávno rozhodl, že bude dávat každý rok 10 milionů korun na projekt Čtení pomáhá, který má podporovat čtenářskou gramotnost dětí a zároveň pomáhá postiženým. Děti jsou motivovány k četbě odměnou 50 korun za každou přečtenou knihu. Peníze však nezískávají pro sebe, ale věnují je na některý z charitativních fondů. „Za první čtyři týdny si děti vyčetly víc než milion korun, máme registrováno už 15 tisíc dětí,“ řekl Ekonomu Roman, který už v roce 2007 věnoval 100 milionů korun pražskému gymnáziu PORG, které vede prezidentův syn Václav Klaus mladší.

V Americe jsem inspiraci nehledal, tvrdí Roman

Nejvýše postavený český manažer se vydává ve stopách desítek amerických miliardářů v čele s Warrenem Buffettem a Billem Gatesem, kteří se loni rozhodli nadpoloviční část svého jmění rozdělit mezi potřebné. Sám ale tvrdí, že jeho rozhodnutí s akcí započatou v USA nijak nesouvisí. „Většina úspěšných lidí si v nějaké fázi života řekne: Teď už nepotřebuji vydělávat další peníze. Začne přemýšlet nad trvalejšími hodnotami. Člověk má v sobě zakódovanou potřebu pomáhat ostatním,“ řekl Roman.

ČEZ patří mezi největší české společnosti a téměř 70 procent ve firmě vlastní stát. Její čistý zisk v 1. čtvrtletí letošního roku činil 17,2 miliardy korun. Společnost zaměstnává kolem 20 tisíc lidí v Česku, dalších asi 13 tisíc zaměstnanců má v zahraničí. Týdeník odhadl Romanův roční příjem i s odměnami na 20 milionů korun.