Kalousek vyráží do boje s úniky - ze 199 finančních úřadů zbude 14

Praha – Snížení počtu finančních úřadů z dnešních 199 na pouhých 14, důkladnější spolupráce represivních složek ministerstva financí s policií nebo nový daňový řád, který už je v platnosti od začátku letošního roku, jsou podle ministra financí Miroslava Kalouska nejzásadnější kroky v boji proti daňovým únikům.

V rámci restrukturalizace daňové správy by mělo dnešních 199 finančních úřadů nahradit 14 finančních úřadů s krajskou působností. Zbylé úřady se stanou pouhými pracovišti, které bude moci ministerstvo financí přesouvat podle potřeby. Zároveň vznikne specializovaný daňový úřad pro firmy s obratem nad dvě miliardy korun.

Tuzemských specifikem v případě daňových úniků podle ředitele generálního finančního ředitelství Jana Knížka jsou daňové úniky u pohonných hmot. Ředitelství podle něj podniká ve spolupráci s celní správou a finančně analytickým útvarem ministerstva financí celorepublikové kontrolní akce.

V rámci těchto akcí daňová správa v případě pohonných hmot od roku 2009 do dneška doměřila na daních celkem 11,6 miliardy korun a podala 46 trestních oznámení. V uvedeném období přitom byla provedena daňová kontrola 371 subjektů.

Pomoci eliminovat daňové úniky u pohonných hmot by měla také povinná registrace. Na tu už obchodníkům zbývá jen několik dnů. Teď je v registru asi 500 obchodníků s pohonnými hmotami - každým dnem ale přibývají další. Ministerstvo financí věří, že tak dostane jasnou představu, kolik takových distributorů v Česku vůbec je. Jasno by mělo být 21. května

Miroslav Kalousek, ministr financí:

„V rámci reorganizace, která už je v legislativním procesu, už od 1. 1. 2012 nebude 199 zákonem definovaných finančních úřadů. Místo třístupňového řízení – finanční úřad, finanční ředitelství a generální ředitelství finanční správy – bude dvoustupňové řízení. Na prvním stupni bude pouze 14 finančních úřadů, vše ostatní budou pracoviště, kdy bude možné manažerským rozhodnutím přesouvat intelektuální i technickou kapacitu do těch míst, kde je zapotřebí.“

V rámci legislativy kolem DPH chce generální finanční ředitelství zavést ve speciálních případech okamžitou vykonatelnost tzv. zajišťovacího příkazu, kterým se zablokují peníze na účtu daného podniku. „Umožní to včasné zajištění daňového úniku u subjektu v okamžiku, kdy ještě disponuje finančními prostředky. Dnes příkaz platí od data doručení,“ uvedl Knížek.

Finančně analytický útvar MF, který je primárně zaměřen na boj proti praní špinavých peněz, se podle jeho šéfa Milana Cícera setkává rovněž s případy daňových úniků. Počet předaných případů podle něj zvýšil ze 135 v roce 2008 na 639 v roce 2010. „Za první čtyři měsíce roku 2011 pak toto číslo činí 448 případů,“ uvedl Cícer.