Telefony DECT 6.0 podle inspekce ruší mobilní sítě

Praha – Česká obchodní inspekce varuje před používáním bezdrátových telefonů s připojením na pevné linky DECT 6.0, které kvůli nastavené frekvenci mohou rušit signál evropských mobilních sítí. Americké telefony určené pro fixní síť fungují na frekvencích 1920-1930 MHz, v Evropě určené pro mobilní operátory v rámci systému UMTS (Univerzální mobilní terestrický systém). DECT 6.0 je obdobou evropské sítě DECT, jež má vyhrazen kmitočet 1880 až 1900. Vedle nízké ceny budí označení telefonů číslem dojem, že jde o novější verzi přístrojů nabízených v Česku.

Technologie DECT zajišťuje bezdrátové telefony pro pevné linky. Původní bezšňůrové přístroje CT1, CT1+ a CT2 nahradila v České republice v roce 2005. Její americká varianta s označením DECT 6.0, kterou u nás nabízelo několik zámořských e-shopů, má však kmitočet nastaven na stejné frekvenci jako mobilní operátoři v rámci UMTS.

Inspekce doporučuje potenciálním zájemcům o koupi zařízeni DECT, aby požadovali informace o frekvenci, na níž je provozováno, a výrobky označené DECT 6.0 nekupovali.