Jednání tripartity nevzalo odborům chuť demonstrovat

Praha – Zítřejší demonstrace proti vládním reformám se uskuteční. Nic na tom nezměnilo ani dnešní jednání tripartity, na kterém o podobě reforem diskutovali zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů. Informoval o tom předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Odboráři čekají, že budou v sobotu na Václavském náměstí protestovat řádově desítky tisíc lidí.

Zástupci vlády se dnes se sociálními partnery sešli k jednání nad sociální, zdravotní, důchodovou a daňovou reformou. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) označil jednání za užitečné, avšak zítřejší odborářskou demonstraci se odvrátit nepodařilo. Zavadil nicméně podotkl, že vláda je nyní při jednání vstřícnější. „Minulý odchod z tripartity alespoň přispěl k tomu, že se změnil duch projednávání těch věcí,“ konstatoval. „Byla to podle mého názoru konstruktivní debata, byť zástupci odborů vyjadřovali nesouhlas,“ reagoval premiér Petr Nečas (ODS).

Odborům vadí hlavně sociální a zdravotnická reforma

Odborům se nezamlouvá především sociální reforma. Obávají se, že by negativně dopadla na většinu lidí. Přesto o ní budou s vládou dál jednat. „U sociální reformy jsme se, přestože odbory odmítají návrh jako celek, dohodli, že budeme o tomto návrhu jednat. Budeme jednat v horizontu několika následujících týdnů,“ informoval Drábek.

Jaroslav Zavadil, předseda ČMKOS

„Říkáme, že se neřeší příčiny toho, proč je zdravotnictví v takovém problému, v jakém je.“

Trnem v oku jsou odborům i další reformy – především ta zdravotnická. „Co se týče zdravotnictví, tak tam jsme trošku zaraženi. My to nazýváme určitým chaosem, který tam ještě existuje,“ řekl po dnešním jednání Zavadil. Zdravotnická reformaby měla mimo jiné stanovit, na co by lidé měli mít nárok ze zdravotního pojištění. Odborům vadí, že standard a nadstandard ale zákon přesně nedefinuje. Podle šéfky zdravotnických odborů Dagmar Žitníkové hrozí, že lepší péči dostane jen ten, kdo si ji zaplatí. Reformní návrhy prý omezují také volbu lékaře či zařízení, kde by lidé chtěli být ošetřeni.

Zaměstnavatelům nahání hrůzu změny v důchodech

Zatímco odbory kritizují především sociální a zdravotnickou reformu, zaměstnavatelé dnes odmítli chystané změny v důchodech. „Zaměstnavatelé v tuto chvíli důvěru v druhý pilíř nemají. Mají obavy z jeho zavedení, že na nás bude zvýšen tlak na mzdy a že to bude část, která zkomplikuje podnikatelům a zaměstnavatelům život,“ zdůraznil prezident svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Zaměstnavatelé zároveň přiznávají, že penzijní reforma je vzhledem k demografickému vývoji nezbytná. Představovali by si ji ale spíše jako posílení současných dvou pilířů, tj. státního průběžně financovaného systému a dobrovolného penzijního připojištění. Odbory jim v tomto přizvukují. Podle Zavadila by parametricky upravili pouze první pilíř. Penzijní systém nechtějí „dehonestovat“ zaváděním dalšího pilíře.

Zítřejší demonstrace proti vládním reformám začne krátce před polednem. Protestní průvod vyjde v 11.55 od Domu odborových svazů na pražském Žižkově. Cílem demonstrantů bude Václavské náměstí, kde bude od 13. hodin do 14.30 probíhat protestní shromáždění. Podle odborů protestní průvod zastaví i dopravu na magistrále, která je dopravní tepnou Prahy. Místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Václav Pícl nicméně už dříve zdůraznil, že se v tomto případě nejedná o žádnou protestní blokádu, ale čistě jen o zajištění přesunu demonstrantů.

Jaroslav Hanák
Zdroj: ČT24