TEPCO utrpělo kvůli Fukušimě rekordní ztrátu

Tokio - Loňský fiskální rok byl pro japonskou společnost Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) velmi nepříznivý. Firma se totiž propadla do rekordní ztráty 1,25 bilionu jenů (261,1 miliardy korun) po předchozím zisku téměř 134 miliard jenů. Jde o nejvyšší ztrátu firmy z japonského nefinančního sektoru v historii. Důvodem je neštěstí v jaderné elektrárně Fukušima, kterou TEPCO vlastní. Firma současně oznámila odstoupení svého prezidenta z funkce.

Navíc analytici očekávají, že celkové ztráty z neštěstí mají být ještě mnohem vyšší. TEPCO bude muset vyplatit odškodné pro tisíce lidí, kteří se museli evakuovat z domů v okolí jaderné elektrárny, a podnikatelů, jejichž produkty byly ozářené. Firma musí rovněž převzít na svá bedra veškeré náklady na vyřešení problémů s reaktorem.

Zodpovědnost za jadernou krizi dnes na sebe vzal prezident firmy TEPCO Masatka Šimizu (66), který se rozhodl, že odstoupí z funkce. Současně se omluvil. Odstoupení se čekalo, protože u představitelů japonských společností je obvyklé, že odstoupí a přijmou zodpovědnost i v případě mnohem menších skandálů a problémů.

TEPCO je největší energetickou společností v Asii. Od zemětřesení a tsunami 11. března, které vyvolaly neštěstí v jaderné elektrárně, se akcie firmy propadly o téměř 80 procent.

TEPCO
Zdroj: ISIFA/EPA/Franck Robichon
Vydáno pod