Nový šéf MMF bude mít vysoké kvality

Washington/Paříž – Nový šéf Mezinárodního měnového fondu (MMF) by měl být vybrán na základě kvalit a zásluh kandidáta. Výběr by se navíc podle úřadujícího výkonného ředitele fondu Johna Lipského měl dít otevřeným způsobem. Proces tak podle něj zřejmě nějakou dobu potrvá. Souhlasí s tím i šéf Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Angel Gurría, který na tento způsob výběru apeloval, i kdyby to mělo ukončit tradici přidělovat nejvyšší funkci v MMF Evropě. Výkonný výbor fondu hledá nového šéfa za Dominiqua Strausse-Kahna, který byl v New Yorku obviněn ze sexuálního napadení hotelové pokojské a ve čtvrtek rezignoval na funkci.

Evropa by mohla přijít o post šéfa MMF 

Úřadující výkonný ředitel MMF John Lipsky:

„Mezi našimi členskými zeměmi panuje shoda na tom, že proces výběru výkonného ředitele by měl být otevřený, transparentní a založený na zásluhách. […] Doufejme, že otevřený znamená otevřený. Doufejme, že otevřený neznamená otevřený jen pro někoho.“

Otevřenost a na kvalitě založený výběr se příliš nezamlouvá západní Evropě, která má podle dohody s USA od založení světových finančních institucí po druhé světové válce nepsaný nárok na obsazení funkce šéfa fondu. Evropská unie nyní trvá na tom, že zejména s ohledem na současnou dluhovou krizi musí mít v čele fondu svého člověka, a hodlá se shodnout na společném kandidátovi. Automatický nárok Evropy se nelíbí ani velkým rozvojovým zemím, které zdůrazňují nutnost otevřeného procesu a výběru podle kvality.

Zatím největší favoritkou začínajícího boje o nejvyšší post v klíčové globální finanční instituci je francouzská ministryně financí Christine Lagardeová. Jejím hlavním rivalem se jeví někdejší turecký ministr financí Kemal Dervis. „Nejdůležitější je otázka kvality, nikoli národnosti,“ tvrdí Gurría. Dodal, že Lagardeová má „bezpochyby“ náležité kvality, aby byla dobrou kandidátkou. Souhlasí i Lipsky. Tvrdí, že je francouzská ministryně jedním z mnoha kvalifikovaných lidí na seznamu kandidátů. „Tisk se zmínil o mnoha jménech. Jsem rád, že mohu říci, že mnozí z nich - velmi mnoho z nich - jsou mimořádně talentovaní a náležitě kvalifikovaní lidé,“ řekl.

Do boje o post šéfa MMF se chce zapojit i Polsko. Jako kandidáta vyšle podle televize TVN exministra financí Leszka Balcerowicze, který je otcem hospodářských reforem z počátku 90. let. Odborníci mu moc šancí nedávají. Informaci o možné kandidatuře Balcerowicze zpochybnil polský premiér Donald Tusk, když uvedl, že by kandidatura v současnosti neměla smysl.

„Spekulace o nástupnictví v MMF mě zahrnuly do skupiny osob s vhodnými zkušenostmi pro tuto funkci. Kandidátem však nejsem a ani nebudu,“ uvedl naopak někdejší turecký ministr financí Kemal Derviş. Bývalý šéf Rozvojového programu OSN (UNDP) byl přitom pokládán za člověka, na jehož kandidatuře by se mohly shodnout mocnosti rozvojového světa.

Jmenování nového šéfa neuspěcháme

Lipsky komentoval i tlak Spojených států a evropských zemí na to, aby kvůli dluhové krizi v v Řecku a dalších zemích eurozóny byl nový šéf fondu jmenován co nejrychleji, a poznamenal, že v minulosti byla v dobách přechodu vedení vždy určitá mezera. „V minulosti to byla záležitost několika měsíců, protože je zde proces výběru a ten, kdo je pak vybrán, nemusí být schopen nastoupit okamžitě,“ řekl Lipsky. „Očekávám, že celý proces bude velmi přímočarý a normální,“ dodal.