Řecký rating se hroutí jako domeček z karet

New York - Mezinárodní ratingová agentura Fitch dnes snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Řecka o jeden stupeň hlouběji do spekulativní kategorie, na úroveň B+ z dosavadní známky B++. Agentura také kvůli zvýšeným politickým rizikům spojeným s plněním programu rozpočtových úspor a reforem signalizovala další možné zhoršení ratingu.

Snížení ratingu podle agentury „odráží rozsah potíží, před nimiž Řecko stojí při uskutečňování radikálního programu fiskálních a strukturálních reforem nezbytných k zajištění solventnosti státu“. Fitch konstatovala, že letošní cíl snížit rozpočtový deficit na 7,5 procenta hrubého domácího produktu bude kvůli dopadům ekonomického poklesu na daňové příjmy možné splnit jen obtížně. Loni zůstal deficit nad deseti procenty HDP, a skončil tak výrazně nad plánovanou úrovní.

Pomoc pro Řecko není samozřejmostí

Řecku nyní podle agentury Fitch hrozí, že vyplacení další splátky úvěru z mezinárodního záchranného programu bude odloženo. Věřitelé začali klást větší důraz na privatizaci, s níž však budou spojeny politické i technické obtíže.

Že mezinárodní pomoc není samozřejmostí, dnes dokázalo Norsko. Země, která není členem Evropské unie, pozastavila vyplacení grantu ve výši 42 milionů dolarů. Peníze mělo Řecko původně dostat nad rámec 110miliardové mezinárodní pomoci. „Dárci nemohou akceptovat porušení pravidel. Požádali řecké autority, aby si tyto věci uspořádali a doložili, jak budou tyto fondy použity,“ uvedlo norské ministerstvo zahraničí.

Restrukturalizace dluhu by srazila řecký rating do hlubin

Fitch vzhledem k nynějšímu řeckému ratingu ovšem předpokládá, že Řecko peníze od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu nakonec dostane a že řecké státní dluhopisy nebudou podrobeny žádné formě restrukturalizace. Upozornila, že i jen pouhé prodloužení splatnosti dluhopisů by pokládala za případ „defaultu“, to znamená nesplacení dluhu, a musela by rating v souladu s tím přesunout do nižší kategorie. Fitch také uvedla, že řecký rating je u ní v režimu pozorování s výhledem na snížení.

Fitch snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Řecka na spekulativní úroveň v lednu. Z trojice velkých světových ratingových agentur byla poslední, kdo Řecku snížil známku na tuto úroveň.

Řecko loni v květnu dostalo od EU a MMF finanční pomoc 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč). Atény ji mají na tři roky a mezitím musí průběžně plnit dohodnuté podmínky, zejména ve snižování rozpočtového deficitu. Plán počítá s tím, že příští rok se Řecko vrátí pro peníze na kapitálový trh. Nynější astronomické úroky z řeckých dluhopisů však takovou možnost silně zpochybňují, což vede k úvahám o restrukturalizaci dluhu nebo o další úvěrové pomoci.

Mise MMF v Řecku
Zdroj: ISIFA/EPA/PANTELIS SAITAS
Vydáno pod