Zahrady Pražského hradu vítají milovníky jídla

Praha - Milovníci dobrého jídla se po roce opět scházejí v Královské zahradě pražského hradu. Oslava gastronomie s názvem Prague Food Festival již popáté nabídne speciality z dílen nejlepších českých šéfkuchařů, kteří tentokrát nabídnou návštěvníkům své speciality za symbolickou cenu na téma Ochutnejte svět. Program však nabídne také ochutnávky z francouzské, belgické, italské, španělské či japonské kuchyně. Mezi šéfkuchaři ze zhruba čtyř desítek restaurací nebudou chybět ani zástupci orientální, indonéské, thajské a laponské kuchyně. Letos poprvé se představuje také vegetariánský stánek. Produkci tuzemských vinařů pak nabídne Festival mladých vín, který se ve stejném období koná v malebném prostředí Svatováclavské vinice a Villy Richter.

„Ochutnejte svět,“ láká festival gurmány

Festival všech milovníků dobrého jídla poprvé hostí Královská zahrada, předchozí ročníky našly zázemí v jižním areálu. Letos dopřeje Praha dobré jídlo návštěvníkům již popáté. První ročník se konal v roce 2007 na Kampě a zavítalo na něj 8,5 tisíce lidí. Podle organizátora akce Pavla Maurera každý rok přibývají tři až čtyři tisíce lidí. „Letos očekáváme zhruba 20 tisíc návštěvníků,“ dodává organizátor. Za základní vstupenku zaplatili všichni gurmáni čtyři sta korun, z toho 250 mohou projíst minimálně v jednom festivalovém stánku. Za další degustaci si každý může připlatit.

Komentář Pavla Maurera (zdroj: ČT24)

Hlavní kuchařské show se budou odehrávat v prostoru takzvané letní Míčovny. Festival se letos více než dříve zaměří na zahraniční gastronomii. „Motto letošního ročníku je 'ochutnejte svět', protože tam budou mít možnost návštěvníci ochutnat asi 16 zemí z celé naší planety. Od Indonésie až po Belgii, Argentinu, Chile a tak dále. My máme v tomto festivalu padesát procent úplně nových restaurací, které tam nikdy předtím nebyly,“ říká organizátor akce Pavel Maurer.

Co takhle dát si zmrzlinu z gorgonzoly?

Na návštěvníky festivalu čekají i netradiční speciality. Budou moci ochutnat třeba zmrzlinu z gorgonzoly, z vína nebo piva, americké brusinky nebo si načepovat vlastní pivo. Na programu je i párování piva s jídlem. Festival poradí, jaké pivo je vhodné pít jako aperitiv, jako digestiv nebo k hlavnímu jídlu. Součástí programu však bude i kuchařská a barmanská show, sommeliérský kurz. Nachystané jsou atrakce jako servírování sherry způsobem venenciado, tedy nalévání z výšky. Návštěvníkům dnes uvaří i hvězda Jitka Schneiderová s Davidem Novotným, zítra potom Jiří Menzel s Janou Krausovou. Nabytý program potrvá až do neděle.

  • Livia Klausová autor: Krumphanzl Michal, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2587/258628.jpg
  • Gastronomie zdroj: www.praguefoodfestival.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2587/258641.jpg
  • Prague Food Festival autor: Krumphanzl Michal, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2587/258621.jpg