Sazka možná peníze měla, státu ale neplatila

Praha – Ministerstvo financí zvažuje, že na Sazku podá trestní oznámení kvůli podezření, že loterijní společnost měla finanční prostředky na účtu, přesto státu poplatky za provozování loterií, kurzových sázek a za videoterminály neuhradila. Sazka tak může přijít o to nejcennější – tedy licenci na loterie i sázky.

Negativní výsledek správního řízení by Sazku připravil téměř o vše 

Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob o uvažovaném trestním oznámení:

„My ještě prověřujeme všechny aspekty této záležitosti a zvažujeme i všechny právní kroky.“

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Společnost nyní na poplatcích státu dluží 66 milionů korun. „Pokud by běžící správní řízení dopadla negativně pro Sazku, v podstatě by jí už zbyly jen stírací losy a nějaké menší produkty,“ tvrdí mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. To, zda Sazka přijde o licenci na veškerou činnost, bude jasné během dvou měsíců.

Nejde přitom o první vyšetřování. Už před dvěma týdny ministerstvo společnosti pozastavilo licenci na provozování číselných loterií kvůli tomu, že včas nevyplatila výhru ve Sportce za více než 103 milionů korun. „Sazka tuto výhru postupně splácí. Již je splacena plus minus polovina této výhry a každý týden odchází na účet výherce poměrně vysoká mnohamilionová částka,“ dodává mluvčí Sazky Jan Tuna.

Sazka se brání, chce odložit splatnost dluhů

Sazka se brání i v otázce dalšího obvinění. Chystá se proti němu odvolat. „Sazka využije všech právních prostředků a dalších prostředků, které jí správní řízení umožňuje. Zároveň Sazka upozorňuje, že podává odvolání proti zamítnutí žádosti o prodloužení splatnosti těchto poplatků ministerstvem financí,“ dodává Tuna.  

Vydáno pod