Evropská banka bude půjčovat Blízkému východu a severní Africe

Astana - Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) se dnes dohodla, že začne pracovat na rozšíření svých úvěrových aktivit do zemí na Blízkém východě a v severní Africe. Banka nyní poskytuje úvěry 27 zemím střední a východní Evropy a bývalého Sovětského svazu. Rozhodnutí rozšířit aktivity přichází po vlně nepokojů v arabském světě. Nyní banka prozkoumá možnosti, jak do zemí peníze nasměrovat.

Předpokládá se, že banka v létě schválí žádost Egypta, aby v této zemi začala působit. Mluvčí EBRD uvedl, že banka během několika týdnů vyšle do Egypta skupinu, která bude hledat potenciální investiční projekty, a to například v infrastruktuře či zemědělství.

EBRD byla založena v roce 1991, aby pomáhala bývalým komunistickým zemím střední a východní Evropy a Sovětského svazu při přechodu k tržnímu hospodářství. V Česku již nějaký čas neinvestuje, protože země podle pravidel EBRD dosáhla dostatečného stupně transformace ekonomiky.

Banka se v loňském roce vrátila k zisku díky hospodářskému oživení ve střední a východní Evropě. EBRD loni vydělala 1,4 miliardy eur (zhruba 34 miliard korun) po ztrátě 746 milionů eur v předchozím roce. Její investice loni stouply na rekordních devět miliard eur ze 7,9 miliardy eur v roce 2009.

EBRD
Zdroj: ČT24