Padl jackpot Sportky, Sazka shání peníze

Praha – Ve Sportce padl jackpot. Pro někoho skvělá zpráva, pro Sazku další starosti. Bude totiž muset najít dalších 25 milionů korun, aby vyplatila výherce, který trefil první pořadí ve druhém tahu 20. týdne její nejpopulárnější hry. Peníze krachující loterijní společnosti bude muset poskytnout Josef Cupka, její insolvenční správce dosazený Městským soudem v Praze.

Dočká se výherce svojí odměny?

Totožnost šťastlivce, který trefil všech šest čísel, Sazka zatím nezná. Až se jí přihlásí, bude mu muset v 60denní lhůtě vyplatit výhru. Jenže uvolnění tak velké sumy bude muset posvětit insolvenční správce zadlužené loterijní společnosti. Cupka dosud vždy výplatu vysoké výhry povolil, tržby společnosti se ale kvůli jejím potížím propadají, a s vyplácením vysokých výher má tudíž potíže. Štastný výherce tak rozhodně zatím vyhráno nemá.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Nejde však o jediné problémy, se kterými se Sazka potýká. Za to, že plně neuhradila polovinu lednového superjackpotu v hodnotě 103 milionů korun, jí dokonce reálně hrozí, že bude muset na 30 dní přerušit loterijní činnost. Zatím nepravomocné rozhodnutí ministerstva financí společnosti pohrozilo odebráním povolení provádět loterie. Zítra se Sazka podle informací Aktuálně.cz proti rozhodnutí ministerstva odvolá, a to i přesto, že nesplnila podmínky k tomu, aby jí povolení mohlo zůstat.

Podle mluvčího sazky Jana Tuny každý týden výherci k polovině lednového jackpotu zasílá několik milionů. Aby mohla při rozkladu konstatovat, že již zaplatila všechny výhry, jí tak bude ještě dost zbývat. Kolem lednové výhry se navíc rozhořel i právní spor. Vzhledem k tomu, že jackpot padl před vyhlášením úpadku, může podle právníků jít o zvýhodňování věřitele. Jestli si chce ale Sazka zachovat licenci, jinou možnost než výhru vyplatit, nemá.

Kdo ještě sází se Sazkou?

Sázejících, kteří zachovali Sazce věrnost a sázejí i přes finanční problémy firmy, citelně ubylo. Podle trafikantů úplně zmizeli mladí lidé, dál sází převážně jen padesátníci a šedesátníci. „Jsou to spíš lidi, kteří sází celý život,“ míní majitel trafiky Václav Luhan. „Jsou to lidé natolik závislí na samotném procesu sázení, že už jim ani nejde o to, jestli mají šanci na výhru, mohou to být věční optimisté a pak to samozřejmě mohou být lidé rigidní, kteří když něco dělají, tak to dělají celý život,“ potvrdil psycholog Petr Šmolka.

Gladiolus chce, aby soud popřel pohledávky konkurenčních věřitelů

Městskému soudu v Praze dnes také věřitel Sazky - společnost Gladiolus, kterou založily skupiny Penta a E-Invest, poslala návrh na popření pětimiliardové pohledávky londýnské The Bank of New York Mellon. Ta spravuje dluhopisy loterijní společnosti. Gladiolus navrhl popřít i pohledávky společností Moranda a Sidereus. Všechny tři pohledávky přitom Cupka uznal jako oprávněné. 

Sidereus přihlásil pohledávku za Sazkou za 413 milionů korun, Moranda pak za 451 milionů. Většinovými držiteli dluhopisů jsou firmy kontrolované investičními skupinami PPF a KKCG. Přezkum pohledávek je nutný kvůli schůzi věřitelů, která se uskuteční 26. května v Národním domě na Vinohradech. Od výše pohledávek se totiž odvíjí síla hlasovacích práv u jednotlivých věřitelů loterijní společnosti.

Vydáno pod