Německo by odklon od jádra mělo koordinovat s EU

Berlín – Mezinárodní agentuře pro energii (IEA) se nelíbí plánovaný odklon Německa od jádra, který včera tamní kancléřka Angela Merkelová ohlásila během příštích deseti let. Šéf IEA Nobuo Tanaka varoval Německo před samostatným postupem. Podle jeho názoru by se měl Berlín v této otázce v zájmu celého regionu pokusit o dohodu s Evropskou unií. „Jinak budou obětovány udržitelnost a bezpečnost dodávek v celé Evropě,“ upozornil Tanaka. Kromě Německa žádný další stát zatím o odklonu příliš nehovoří. Unie však bude svoje elektrány hromadně testovat. Česká republika testy už chystá, udělá si je sama.

Energetická bezpečnost Německa klesne 

Nobuo Tanaka o plánu na odstavení 17 jaderných elektráren:

„Nejde jen o německý problém, ale o evropský problém.“

Plány Berlína se podle Tanaky dotknou celého vnitřního evropského trhu s elektřinou. Německo bude v důsledku svých plánů muset dovážet nejen více elektřiny, ale také více plynu a uhlí, dodává šéf IEA. To povede k poklesu německé energetické bezpečnosti. „Závislost na jiných zdrojích bude stoupat,“ předpověděl.

Pro změnu energetických plánů se Německo rozhodlo po březnové havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima, kterou způsobilo silné zemětřesení doprovázené ničivou přílivovou vlnou tsunami. Japonské úřady dokonce havárii označily za stejně závažnou jako havárii v Černobylu v roce 1986. Německo nejprve na tři měsíce pozastavila platnost loňského prodloužení životnosti 17 jaderných elektráren. Na stejnou dobu nařídila uzavřít sedm nejstarších bloků a nechala prověřit bezpečnost všech německých reaktorů. V červnu chce ale kabinet Angely Merkelové oznámit termín, dokdy nechá všechny atomové elektrárny v zemi odstavit. Mohlo by to být do deseti let. Místo jádra chce Německo ve větší míře využívat energie z obnovitelných zdrojů.

Fukušimská katastrofa nahání světu hrůzu, ceny elektřiny vyletí vzhůru

V důsledku nedávné jaderné havárie ve Fukušimě poklesne podíl jaderné energie na celosvětovém zásobování proudem, předpovídá trend IEA. V roce 2035 by podle aktuální prognózy měl podíl činit jen deset procent, zatímco dosavadní odhady hovořily o 14 procentech. To bude podle Tanaky znamenat zdražení energií pro odběratele, protože bude nutné vyrobit více elektřiny z plynu a obnovitelných zdrojů. Kdyby se scénář skutečně naplnil, za 25 let by více než dvě třetiny světové produkce elektřiny pocházely právě z alternativních zdrojů. Cena proudu by pak podle Tanaky stoupla o 20 procent proti úrovni, jaké by dosáhla při vysokém podílu energie z jádra. „Je to proveditelné, ale bude to něco stát,“ upozornil odborník.

Česko si testy jaderných elektráren udělá samo

Jaderná havárie v Japonsku také vyvolala sérii testů jaderných elektráren po celém světě. Výjimkou není ani Česká republika. Ta však rozhodla, že si je udělá sama. „Pokud se Evropská unie dohodne ještě na dalších testech, nebude problém provést je dodatečně,“ dodal náměstek ministra průmyslu Tomáš Hüner. Taková shoda ale schází. O podobě zkoušek nyní jedná ministerstvo se Státním úřadem pro jadernou bezpečnost. Ke spuštění budou testy připravené v červnu. Kromě přírodních katastrof se budou zkoumat i možné dopady extrémních teplot. Píší o tom dnešní Lidové noviny.

Česká republika nebude jediným státem, který si poradí sám. Stejně bude postupovat například i Francie. Podle šéfky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové práce na přípravě testů začaly už v polovině dubna. Provozovatel jaderných elektráren v Dukovanech a Temelíně, společnost ČEZ, dostane čas na zpracování testů do konce září. Zátěžových testů se neobává. „Jakmile bude finální verze zátěžových testů vytvořena na odborné úrovni, nebudeme čekat na jejich politické vyhlášení a začneme je realizovat,“ řekl generální ředitel ČEZ Martin Roman.

Vydáno pod