Čína láká zahraniční studenty na titul MBA

Peking - Čínské univerzity si postupně získávají mezinárodní prestiž. I když zájem místních studentů poprvé po mnoha letech klesá, studentů ze zahraničí naopak v poslední době výrazně přibylo. Čínský trh je zajímavý hlavně pro cizince, kteří chtějí získat managerský titul MBA.

Eric Seidner z Pensylvánie podniká, a když se rozhodoval, kde získá vysokoškolský diplom, vybíral si mezi nejprestižnějšími univerzitami ve Spojených státech. Nakonec ale za studiem odletěl na druhou stranu světa: „Čína je místo, kde se dnes dělá obchod. Mnoho velkých firem tady zakládá pobočky a podniká odtud.“

Navíc americká ekonomika nyní není zrovna v dobré kondici, zato Číně se daří. To je hlavní důvod, proč největší asijská ekonomika stále častěji přitahuje zájem studentů i odborníků ze západu. „Zjistila jsem, že většina mých zákazníků pochází z Číny - ať už jsou to čínské firmy, které expandují do Spojených států, nebo naopak americké firmy, které míří do Číny. Proto chci studovat tady, poznat kulturu i obchodní zvyky. To bych se doma nenaučila,“ říká studentka Denise Puová.

Studium MBA v Číně (zdroj: ČT24)

Stále více čínských univerzit získává akreditaci na MBA

Univerzitních programů, na kterých studenti mohou získat titulu MBA, v Číně rychle přibývá. Před dvaceti lety jich bylo jen šest, zatímco dnes si mohou vybírat z 250 škol. Skoro polovina jejich studentů pochází ze zámoří. „Po škole se buď vrátím domů, nebo zůstanu tady a najdu si práci, která mi umožní často se do Ameriky vracet. Ještě uvidím,“ dodává Eric Seidner.

Nástupní platy absolventů z Číny sice nejsou v průměru tak vysoké jako těch z amerických univerzit, oni ale věří, že zkušenosti a kontakty, které tady získají, budou pro jejich další kariéru k nezaplacení.