Nový zákon o veřejných zakázkách by se ještě mohl změkčit

Praha – Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV) si dokáže představit, že zákon o veřejných zakázkách, který vláda schválila minulý týden, ještě dozná změn. Diskusi připouští u limitu významných zakázek. Modifikaci předlohy ministr připouští také v otázce, při jakém počtu zájemců se bude výběrové řízení rušit pro nedostatek nabídek. Změkčení naopak ministr nehodlá připustit ve finančním limitu pro zakázky malého rozsahu.

Návrh zákona o veřejných zakázkách počítá s tím, že se povinný limit pro vypsání veřejné zakázky od roku 2014 sníží ze současných šesti milionů korun na milion. Do té doby bude limit pro malé zakázky ležet na 3 milionech korun. „K dalšímu změkčení už bychom neradi přistupovali, protože je potřeba vzít v úvahu, že limity u zakázek malého rozsahu jsou jedny z nejvyšších v celé Evropě,“ zdůraznil Jankovský v rozhovoru pro ČT24.

Diskutovat by se podle ministra mohlo ale například o limitu pro nově zavedený institut významných veřejných zakázek. Zatím novela počítá s tím, že by zakázky s hodnotou od 300 milionů korun schvalovala vláda nebo městská zastupitelstva. Zároveň by bylo třeba k nim vypracovat oponentní posudek. „Ale tam si umím představit, že ještě proběhne v Parlamentu debata, jestli bude limit 300, nebo 400 milionů,“ podotkl Jankovský.

Odborníci rovněž přijímají s rozpaky novou povinnost zrušit výběrové řízení při nedostatečné soutěži. Návrh v současnosti počítá s tím, že pokud budou méně než tři nabídky, musí zadavatel výběrové řízení zrušit. „Je to poměrně tvrdé pravidlo, které není přijímáno s úplným nadšením,“ potvrdil Jankovský. „Pokud to zrušení bude při 2 nebo 3 nabídkách, to si umím představit, že diskuse ještě proběhne,“ dodal.

Cílem novely zákona o veřejných zakázkách je zabránit „šití“ zakázek na míru předem vybraným uchazečům. Podle Jankovského tomu mají zabránit nová omezení. „Ze zákona mizí možnost selektovat firmy dopředu podle obratu a podle dalších finančních údajů,“ uvedl ministr. Novela už také nepočítá s možností vybrat firmu proto, že vlastní určitý certifikát.

Pokud zákon schválí Parlament a podepíše prezident, měl by začít platit od ledna příštího roku. Novela, na které ministerstvo pro místní rozvoj pracuje zhruba od loňského srpna, přináší na dvě desítky změn.

Stavba dálnice
Zdroj: ČT24