Většina Čechů považuje důchody za nepřiměřené

Praha - Současné starobní důchody jsou podle tří čtvrtin veřejnosti nepřiměřené. Více než polovina Čechů proto požaduje podstatnou změnu nebo zcela nový důchodový systém. Přesto od loňských voleb volání po výrazné změně systému slábne. Vyplynulo to z dnes zveřejněného průzkumu agentury STEM.

Výši starobních důchodů v Česku považuje za přiměřenou 23 procent lidí. Naopak podle 77 procent je pro staré lidi nepřiměřená. To je podle analytiků nejvyšší číslo od roku 1997, kdy STEM začal uvedenou problematiku sledovat. Kritičtější v hodnocení důchodů jsou přitom sami důchodci a příznivci KSČM.

To, že je současná úprava důchodového zabezpečení pro budoucnost nevyhovující a je nutné zavést úplně jiný systém, si myslí 23 procent dotázaných. Pětatřicet procent občanů se pak kloní k variantě podstatné změny nynějšího důchodového systému. S jeho drobnými úpravami by si do budoucna vystačilo 34 procent Čechů a podle osmi procent na něm není nutné měnit nic.

Vůle po výrazné změně důchodového systému sílila až do roku 2007 a do loňských parlamentních voleb se pak počet zastánců podstatné změny a zcela nového systému pohyboval kolem 70 procent. Od té doby ale klesá, a to až na současných 58 procent, uvedla agentura STEM.

Na penzi si spoří už 4,5 milionu Čechů

Podle ministerstva financí přibývá lidí, kteří si na penzi dobrovolně spoří v penzijních fondech. V letošním prvním čtvrtletí stoupl jejich počet na 4,55 milionu, což znamenalo oproti konci roku nárůst o 22 tisíc. „Podle údajů poskytnutých penzijními fondy ministerstvu financí si penzijní připojištění stále udržuje růstový trend; tempo jeho růstu se však proti předchozím letům zpomaluje,“ informovalo ministerstvo.

Jenže lidé si spoří na penzi málo. Většina klientů penzijních fondů nespoří víc než 500 korun měsíčně. Nad tuto částku už totiž stát na penzijní připojištění nepřispívá. Jenže podle odborníků je taková úložka vhodná jen pro mladé lidi, kteří se teprve do pracovního procesu zapojili. Starší lidé, kteří se už blíží důchodovému věku, by měli spořit mnohem více.

Názory Čechů na důchodové zabezpečení
Zdroj: STEM/ČTK