Světové katastrofy letos pojišťovny uvrhnou do rekordních ztrát

Charlotte (Severní Karolína) – Pojišťovny letos čeká obzvlášť krušná sezona. Devastující tornáda, povodně a zemětřesení v zahraničí a rušnější hurikánová sezona ve Spojených státech, než je obvyklé, jim zřejmě v letošním roce způsobí rekordní ztráty. Jen v USA se mají škody způsobené počasím vyšplhat na deset miliard dolarů (tedy 174,7 miliardy korun). Nejdražší živelní katastrofa v dějinách Spojených států, hurikán Katrina, stála pojišťovny ještě asi čtyřikrát tolik. Průměr přitom činí dvě až čtyři miliardy dolarů. Celosvětově se pak ztráty zřejmě vyšplhají až na 55 miliard dolarů. Vyplývá to z odhadů firmy EQECAT Inc., která pro pojišťovny modeluje rizika katastrof.

Berkshire Hathaway zasadila ránu zemětřesení v Japonsku a na Zélandu

Zemětřesení v Japonsku a na Novém Zélandu už některé z pojišťoven do ztrát uvrhly. Pojišťovna Berkshire Hathaway na zemětřesení v Japonsku tratí 1,07 miliardy dolarů, na Novém Zélandu potom 412 milionů. Její generální ředitel Warren Buffet již varoval, že firma zřejmě vykáže první ztrátu z předepsaného pojistného za devět let.

Škody po přírodních katastrofách (zdroj: ČT24)

Ani jarní bouře v USA nikoho nešetřily. Nechaly za sebou škody v hodnotě miliard dolarů. Mohlo za to nejen horší počasí, ale rovněž i to, že se tentokrát bouře přehnaly hustě osídlenými oblastmi. Za šest týdnů se tornáda přehnala oblastmi jihovýchodu a středozápadu a zabila doposud 365 lidí, což je téměř šestinásobek tříletého průměru. Letos Spojené státy zasáhlo již 1 151 tornád, což se blíží počtu tornád za celý loňský rok. Rekordního čísla dosáhl počet tornád v roce 2004. Tehdy jich USA postihlo 1 820.

Amerika se chystá na 18 pojmenovaných bouří

To nejhorší však na pojišťovny v USA teprve čeká. Po skončení jarních bouří se musejí připravit na letní hurikánovou sezonu, která bude zřejmě velmi čilá. Úřady letos čekají 18 pojmenovaných bouří, což je téměř dvojnásobek dlouhodobého průměru. Loni ztráty pojišťoven v období hurikánů nebyly vysoké, protože většina z nich nedošla na pevninu. Letos však pojišťovny takové štěstí mít nemusí. Podle prvních odhadů je vyjdou až na šest miliard dolarů. A to je jen zlomek celkových nákladů katastrofy.

Právě to, že tornáda letos častěji projdou skrz obydlená území, tlačí částku na konečném účtu za katastrofu nahoru. Jen během posledního dubnového týdne udeřilo na jihu Spojených států 362 tornád, většina z nich během jediného dne.

Očekávání vysokých ztrát z katastrof se odráží i ve slabém výkonu pojišťoven. Index pojišťoven S&P od počátku letošního roku stagnuje. Širší index S&P 500 přitom za stejnou dobu posílil o 4,7 procenta.

Vydáno pod