Sazka se odvolala proti pozastavení loterijní licence

Praha - Loterijní společnost Sazka dnes podala rozklad proti rozhodnutí ministerstva financí pozastavit loterijní licenci. Sazce se sice ještě nepodařilo plně vyplatit rekordní 103milionový jackpot, kvůli kterému se jí ministerstvo 9. května rozhodlo licenci pozastavit, pravidelně ho ale splácí. Ostatní výhry podle svého mluvčího Jana Tuny loterijní společnost vyplácí bez problémů.

O odvolání Sazky proti pozastavení licence bude nyní rozhodovat ministr financí a teprve poté se případné rozhodnutí stává pravomocným. „Předpokládám, že pan ministr rozhodne do jednoho měsíce,“ informoval mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Pokud ovšem Sazka výhru do doby, než rozhodnutí nabude právní moci, doplatí, správní řízení se zastaví.

Dočasné zastavení provozování vydalo ministerstvo financí na dobu 30 kalendářních dnů a znamenalo, že dnem nabytí právní moci, tedy 15 dní od doručení rozhodnutí, by Sazka byla povinna zastavit příjímání sázek na číselné loterie. Sazka přitom měla čas na odvolání právě do dneška.

Sazce ovšem nyní hrozí, že přijde o veškeré licence. Státu totiž neuhradila správní poplatky z provozování loterií a jiných podobných her za rok 2010 ve výši 66 milionů korun. Poplatky přitom byly splatné 20. dubna. Ministerstvo financí proto zahájilo se Sazkou další správní řízení. Padající loterijní hvězda se k němu může vyjádřit do 8. června.

V neděli 22. května navíc padl další jackpot ve výši 25 milionů korun a Sazka chce podle Tuny výhru vyplatit. Bude ale muset požádat insolvenčního správce o uvolnění tak vysoké částky. Jestli bude splněna šedesátidenní výplatní lhůta, záleží právě na správci.

Špatná finanční situace Sazky nahrává konkurenci. Urychlit spuštění své číselné loterie se už rozhodla Fortuna. Vsadit si v ní lidé budou moci poprvé 18. července. První jackpot, který Fortuna nabídne, by se měl pohybovat mezi 25 a 100 tisíci korunami. Další konkurenti na sebe nedají dlouho čekat. Licenci na provozování číselných loterií už ministerstvo financí dalo také společnosti Synot Tip. Ta plánuje spuštění své loterie na září. O povolení ale žádá také Chance a zvažuje to i Tipsport.