Eurozóna tajně připravuje řecký bankrot

Amsterodam – Eurozóna tajně připravuje restrukturalizaci řeckého dluhu. Úředníci vlád zemí platících eurem totiž zvažují založení nezávislé instituce, která by proces privatizace řeckého státního majetku převzala z rukou řecké vlády. Tuto myšlenku podpořil i předseda seskupení ministrů financí eurozóny Jean-Claude Juncker. Nyní se pracuje na prodloužení splatnosti řeckých dluhopisů. Píše o tom nizozemský ekonomický list Het Financieele Dagblad s odvoláním na zdroje z Bruselu.

Země se „úvěrové události“ bez pomoci nevyhne

Podle listu už úředníci začínají pracovat na technických přípravách mírné formy restrukturalizace řeckého dluhu v podobě takzvané „reprofilace“, tedy krátkého odsunutí splatnosti dluhopisů. Nizozemský ministr Jan Kees de Jager podle deníku řekl, že reprofilace je seriózní možnost, avšak jen jako poslední krok „celkového balíku“ a poté, co Atény splní slibované reformy.

Reprofilace by byla založena na dobrovolné účasti soukromých investorů a lhůty splatnosti by se prodloužily maximálně o tři roky. Podle nizozemského ministra je tento krok nezbytný, pokud se má země vyhnout „úvěrové události“ čili kroku, který by znamenal platební neschopnost.

Řecko stáhne rating i Irsku a Portugalsku

Pokud však eurozóna zmírní dlužní zátěž Řecka prodloužením splátek, podle ratingové agentury Moody's hrozí prudké zhoršení známek úvěrové spolehlivosti, jaké zaznamenalo Řecko, i Irsku a Portugalsku. Jde o další dvě země, které se s EU a Mezinárodním měnovým fondem dohodly na finanční pomoci. Pod tlak by se podle analytika Moody's Alastaira Wilsona dostaly i ratingy Španělska, Itálie a Belgie. Moody's je poslední velkou světovou agenturou, která na fakt upozornila.