Ceny bytů dál klesají, v Liberci se propadly skoro o pětinu

Praha – Ceny bytů v Česku v uplynulém roce klesaly. Napříč celou republikou se v meziročním srovnání za období mezi letošním a loňským květnem snížily o 5 až 6,5 procenta. Například Liberec ale zaznamenal propad o více než 17 procent. Dvouciferným tempem klesaly ceny také v Písku, Prostějově nebo ve Svitavách. Vyplývá to ze statistik realitního portálu Realitymix.cz, který má v nabídce 50 tisíc bytů.

Nabídka nemovitostí na českém trhu stále roste, zatímco poptávka není nijak silná. To tlačí ceny nemovitostí dolů. Ceny bytů se ve většině českých okresů v uplynulém roce propadaly, výjimek bylo jen několik. „Co se týká růstu, ten byl pouze mírný a dá se říci nejvýraznější v okresním městě Beroun, potom v pražské části Praha 6, kde to bylo 1,5 procenta, případně v Domažlicích (3,7 procenta),“ popsal v rozhovoru pro ČT24 obchodní ředitel společnosti Realitymix.cz Petr Čech.

Nejvíce lidé platí za byty v Praze. Nejvyšší ceny hlásí Praha 1, kde průměrná cena za metr čtvereční přesahuje 97 tisíc korun. V závěsu za ní pak následují městské části Praha 2 a 3. Z mimopražských lokalit pak vyjde metr čtvereční nejdráže v Brně, kde se za něj platí zhruba 36 tisíc korun, nebo také v Hradci Králové, kde vyjde na 29 tisíc. K nejlevnější lokalitám naopak tradičně patří Ostrava, kde kupující za metr čtvereční zaplatí v průměru 18 tisíc korun, nebo Ústí nad Labem s průměrnou cenou kolem 14 tisíc korun za metr čtvereční.

Rozhovor s Petrem Čechem (zdroj: ČT24)

Nejvíce táhnou malé byty

Největšímu zájmu se nyní těší malé byty 1+kk až 2+1. Lidé u nich přitom jdou především po ceně. „To jsou byty, které jsou inzerovány třeba jenom 2 až pět dnů a potom z nabídky mizí, protože jsou koupeny,“ upozornil Čech.

Developeři na tuto poptávku slyší a ve velké míře do svých projektů umisťují právě malé byty. Vyjít s cenou vstříc požadavkům klientů se jim ale příliš nechce. „Trend sestupných cen je výraznější u starších bytů, jelikož developeři se stále snaží držet cenu a snižovat ji jen pozvolna a postupně,“ dodal Čech.

Růst cen bytů podle Čecha nelze čekat ani v následujících měsících. Silné ročníky 70. let už své bydlení většinou vyřešily, a tak realitní trh v nejbližší době nečeká žádné masivní zvýšení poptávky. Kupující se nyní nachází ve fázi vyčkávání na výhodnou koupi.