Čeští manažeři si s korupcí hlavu nelámou

Praha - Zhruba polovina manažerů firem v Česku by podplácela, aby získala nebo si udržela zakázku, jak ukázal průzkum společnosti Ernst & Young. Ochotu uplácet kvůli zakázce v Česku projevilo 23 procent z celkových 101 oslovených zaměstnanců větších společností. Většina respondentů navíc nevěří, že se firmám dobrá pověst vyplatí.

Pokud jde o uplácení, může si Česko podat ruce s Ruskem nebo Řeckem. Podle průzkumu lidem v tuzemsku připadá normální použít peníze nebo drahé dárky k tomu, aby dostali slibné zakázky. Stejně tak je tomu na Balkáně. „Neetické jednání je stále velmi rozšířené a jako Česká republika na tom nejsme velmi dobře,“ říká vedoucí partnerka Ernst & Young ČR Magdalena Souček.

Moderní úplatky už nepřichází v obálkách

Korupce po Česku (zdroj: ČT24)

Přitom i v korupci se dají vypozorovat nové trendy. Obálku s penězi teď dávají spíše úplatkáři začátečníci. Mistři v oboru pozvou své obchodní partnery třeba na golf do Saúdské Arábie nebo jim dají drahý osobní dárek. „Je to bráno jako méně závažné než úplatek. Nebo lépe řečeno, je to bráno jako legální,“ dodává Souček.

Radim Bureš, projektový vedoucí Transparency International

„Pokud by jedna strana, co něco přijímá, představovala veřejnou správu a úředního činitele nebo kohokoliv, kdo jedná ve veřejném zájmu, tak vůbec není sporu, že se o úplatek jedná!“

Jen třicet procent zaměstnavatelů a jejich podřízených v republice je přesvědčeno, že se v jejich firmě neodehrál významný případ hospodářské kriminality. Proto většina dotazovaných volá po zpřísnění legislativy. Jen minimum z nich si ale myslí, že k tomu skutečně dojde. „Pouze šest procent českých respondentů se domnívá, že jsou orgány - státní orgány nebo regulátor - schopny účinně a důsledně bojovat s korupcí,“ vysvětlil senior manažer oddělení investigativních služeb Ernst & Young ČR Tomáš Kafka.

Překvapivě pozitivně z průzkumu vyšla Itálie, která skončila ve společenství „vzorných“ států, jako je třeba Norsko nebo Francie. Podle analytiků to ale neodráží realitu. Italové jsou podle nich totiž tak zdatní úplatkáři, že se v průzkumech tradičně tváří, jako by korupce vůbec neexistovala.

Anonymní průzkum probíhal v lednu letošního roku. Společnost se po internetu nebo telefonicky ptala na subjektivní názory téměř dvou a půl tisíce lidí z celé Evropy. Nejlépe z průzkumu vyšly severské státy a Francie.

Česko a Slovensko málo bojují s korupcí svých firem

Podle dnes zveřejněné výroční zprávy mezinárodní organizace Transparency International Česko ani Slovensko dostatečně nebojují proti korupci, které se dopouštějí jejich firmy v zahraničí. Stejně na tom je dalších 16 zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). V sedmi zemích OECD je podle zprávy boj s korupcí na dobré úrovni, v osmi na střední. Dokument uvádí, že proti loňsku žádná země nevykázala výrazný pokrok.

Zpráva Transparency International kritizuje, že Česko v uplynulém roce nevyšetřovalo žádný případ korupce českých firem v zahraničí. Organizace Praze vyčítá, že v trestním zákoníku není korupce spáchaná v zahraničí uvedena jako samostatný trestný čin.

Vydáno pod