Kdy vyměnit peníze na letní dovolenou?

Praha – Češi jsou spořivý národ. A tak si s nadcházející dobou dovolených stále více lámeme hlavu, kdy přijde ten pravý čas k výměně peněz na zahraniční dovolenou. V posledních dnech sice koruna vzhledem k euru mírně slábla, i tak ale nemusí panikařit ani ti největší spořivci. Oproti loňsku ušetříme na každém koupeném euru víc než korunu a levněji nás vyjde i kapesné při cestě do nejoblíbenější zahraniční destinace Čechů – do Chorvatska.

Odborníci většinou soudí, že koruna má v dlouhodobém horizontu nakročeno k posilování. „Ze současné úrovně 24,55 vidím prostor k mírnému posílení koruny v dalším průběhu roku. Ke konci roku by se kurz měl blížit 24,00,“ řekl portálu ČT24 analytik společnosti Patria Tomáš Vlk. A za jedno jsou s ním i další ekonomové. „V prvním kvartále 2012 stále počítáme s průměrným kurzem 23,50 koruny za euro,“ míní hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

Krátkodobý výhled už ale pro naše kapesné na cesty tak příznivý není. Koruna má před sebou nejspíš minimálně měsíc oslabování. „Co se týče krátkodobých pohybů, momentálně má koruna tendenci ztrácet. Hlavní světové trhy, jejichž pohyb je pro korunu důležitý, se zaměřují na dluhovou krizi v eurozóně a zhoršující se vyhlídky růstu ve světě,“ vysvětlil Vlk. „Dá se říci, že čím lepší zprávy budou chodit ze světa, především z eurozóny, tím lépe pro korunu,“ dodal. Koruně by podle Vlka pomohlo také to, kdyby se začaly objevovat náznaky, že by Česká národní banka mohla brzy zvýšit úrokové sazby.

Oproti loňsku nejspíš ušetříme

I tak ale mohou být turisté, kteří plánují nakupovat eura, poměrně klidní. Oproti loňsku je totiž vyjde výměna bez ohledu na krátkodobé výkyvy zcela jistě levněji. Loni se kurz české měny koncem května totiž pohyboval kolem 25,60 koruny za euro a v první polovině června koruna dokonce oslabila k 26 korunám za euro.

Podobně jako k euru si koruna stojí i k dolaru. Zatímco nyní se její kurz pohybuje pod 17,5 CZK/USD, loni se dolar prodával za víc než 20 korun. V nejbližší době lze ale i tady očekávat mírné zhoršení kurzu koruny k dolaru. „Proti dolaru by koruna měla ještě oslabovat vzhledem k předpokládanému poklesu eura k dolaru,“ míní Vlk.

Pokud tedy plánujete dovolenou v zahraničí na červen, vyplatí se s výměnou eura i dolarů spíše pospíšit. Jestliže ale chcete vycestovat třeba až v září, mohlo by být výhodnější ještě počkat. V případě, že od České národní banky přijde impulz v podobě zvýšení úrokových sazeb, mohli bychom se dočkat i lepšího kurzu koruny vzhledem k chorvatské kuně. I tady ale už teď pořizujeme naše kapesné ve srovnání s loňskem zhruba o 6 procent levněji.

Za nákupy do Londýna

Dobrou sezonu by podle ekonomů mohli mít nejen v létě, ale až do konce roku především ti, kteří rádi vyrážejí za nákupy do Anglie. Libru minulý týden oslabila vysoká inflace a lepší to nebude ani v dalších měsících. Britská měna se ze začarovaného kruhu jen tak nedostane. Kdyby se totiž britská centrální banka rozhodla vyrazit do boje proti inflaci zvýšením úrokových sazeb, ohrozilo by to podle ekonomů zatím slabé oživení tamní ekonomiky. „Na nějaký obrat oslabujícího trendu to tedy rozhodně nevypadá. Libra bude letos ještě slabší k euru i koruně,“ konstatovala ve své pravidelné prognóze ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

A co říct k výměně peněz na dovolenou závěrem? I když zrovna nechytneme ten nejlepší kurz, nemusí nás to příliš trápit. Krátkodobé výkyvy koruny v řádu desetin nebo setin, nám výměnu prodraží maximálně o stokoruny. Oproti loňsku ale na výměně jedné tisícovky eur ušetříme víc než tisíc korun.