Argentina sází na ruskou energetiku

Buenos Aires - Argentina se chystá přizvat k výstavbě nové jaderné elektrárny ruské investory. Ministři zahraničí obou zemí se proto sešli v Moskvě, aby podepsali předběžnou dohodu o spolupráci. Další zdroj energie potřebuje jihoamerická země kvůli rychlému rozvoji. Partnerství na poli jaderné energie navíc mezi Ruskem a Argentinou probíhá už dvacet let.

Přes dlouhotrvající partnerství se ke vstupu ruských investorů do projektu nové argentinské elektrárny schyluje až teď. Program společnosti Rosatom podpořil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov: „Rusko už do Argentiny posílá jaderné palivo a podílí se na výzkumu. Teď máme zájem vstoupit do nového tendru a postavit tu se svojí technologií jadernou elektrárnu.“

Dohoda je výsledkem devítidenní návštěvy argentinské delegace v ruském hlavním městě. Kromě nukleární spolupráce došlo také k vyjednání dalších investic ruských firem na argentinském území. „Už jsme se s Ruskem spojili v mnoha oborech. A po dnešku je před námi několik dalších slibných projektů,“ vysvětlil argentinský ministr zahraničí Hector Timerman.

Rusko-argentinské dohody (zdroj: ČT24)

Asi desetina energie v Argentině přitom pochází z jádra. Přes devět set megawattů ročně pak vyrobí dvě jaderné elektrárny v Buenos Aires a Cordobě. Třetí zůstává již třicet let nedokončená.

Vydáno pod