S prodejem letadel L-159 ČR může pomoci Obama

New York – Česká republika chce v případě prodeje letadel L-159 do Iráku tahat za všechny nitky. Podle webových stránek listu The Wall Street Journal má v plánu dokonce požádat o pomoc i amerického prezidenta Baracka Obamu. Stát by se tak mohlo na pátečním setkání šéfa Bílého domu s prezidenty středo a východoevropských zemí ve Varšavě. Podle deníku však nejde o oficiální plán.

Bez Obamova kývnutí se Česko neobejde

Bez souhlasu Američanů by prodej letadel nebyl ani možný. Bitevní letouny totiž obsahují americké součástky. Tamní úřady tak prodej musejí povolit. Obamův souhlas je tak klíčový. Spojené státy v minulosti dlouho schvalovaly například vývoz pěti letounů L-159 do Španělska. Nakonec s ním souhlasily loni na podzim. Česko letadla vyměnilo za dopravní letoun Casa.

Kupce pro letadla L-159 se Česká republika marně snaží získat již mnoho let. Podle dostupných informací zástupci Aera i českého státu jednali v posledních letech o prodeji letounu v řadě zemí, avšak zatím bez úspěchu. V uplynulých dnech o kontraktu na vývoz 24 letadel jednal se svým iráckým protějškem Núrím Málikím český premiér Petr Nečas. Po jednání řekl, že by Irák mohl projekt nákupu dokončit v krátké době.

Letadla v minulosti nikdo nechtěl

Kontrakt na dosah Česko mělo už v roce 2003 v Indii, kde se L-159 dostaly do užšího výběru, avšak Indie dala nakonec přednost britským strojům Hawk. Další jednání se uskutečnila například v Keni, Egyptě, Indonésii, Izraeli, Nigérii, na Filipínách nebo v Bolívii. Z evropských zemí se o L-159 zajímalo Slovensko, Polsko, Řecko či Maďarsko.

Letoun L-159 konstrukčně vychází z osvědčeného typu letounů L-59, které dodnes létají v mnoha zemích světa. Jeho konkurenční výhodou měly být nízké provozní náklady a široké možnosti využití. Stroj byl vyvinut v souladu s požadavky NATO a je vybaven moderní elektronikou. Na projektu se podílela řada zahraničních firem, mimo jiné z USA, Británie a Itálie.