ČT: Rodiny si budou moci odepsat školku z daní

Praha - Vláda chce ulevit mladým rodinám s dětmi. Podle informací České televize pro ně chystá novou slevu na dani. Na tu dosáhnou všichni, kteří platí za předškolní hlídání svých ratolestí - tedy za jesle nebo školky. Úleva by navíc neměla být jen symbolická. Měsíčně by mohla přinést úspory až do výše 1 500 korun. Stát tak chce maminky motivovat k rychlejšímu nástupu do práce.

„Chystáme se do státní školky. Doufáme, že nás vezmou. Případně bychom zkusili soukromou školku,“ tvrdí Veronika Brožková, jejímuž synovi je dva a půl roku. Podobný problém řeší mnoho maminek. Jenže mnohdy se návrat do práce ani nevyplatí – ceny soukromých školek jsou totiž vysoké. Proto chce stát rodičům malých dětí podat pomocnou ruku.

Ročně rodina ušetří až 18 tisíc 

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová:

„Bude to jednoroční sleva, která se bude odvíjet od finančních prostředků, které rodič zaplatí za konkrétní typ předškolního zařízení.“

Kolik stát rodinám sleví, zatím není jasné. Podle informací České televize by to ale mohlo být až 1 500 korun měsíčně. Ročně by tak rodiny mohly ušetřit až osmnáct tisíc. Náklady na soukromé školní zařízení to sice nepokryje, rodinnému rozpočtu to ale pomůže. Sleva by se měla vztahovat jak na zaměstnance, tak i na živnostníky. „My nyní pracujeme na detailech tohoto návrhu a propočítáváme jednotlivé varianty a platné by to mělo být - předpokládám - od roku 2013,“ tvrdí mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Stát si ale hodlá pohlídat, aby slevu na dani nikdo nezneužíval. Dosáhnou tak na ni pouze ty rodiny, kde pracují oba rodiče. Nové opatření má však pomoci nejen maminkám, ale i dětem. Těm nové opatření umožní rychlejší začlenění do společnosti. „Já už mám tříletého chlapečka, takže ten sociální kontakt potřebuje,“ vysvětluje paní Brožková.