Čeká Sazku úplný konec? Rozhodne se v pátek

Praha – Pro loterijní společnost Sazka dnes nastal dlouho očekávaný den. Její věřitelé se sešli v Národním domě na Vinohradech na jednání, které má rozhodnout o budoucnosti firmy. Přezkumné řízení, které definitivně určí, kdo zasedne na první schůzi věřitelů a jak silný bude jeho hlas, se ale protahuje. Dlužník většinu pohledávek popírá. Teprve po skončení přezkumného řízení se uskuteční schůze věřitelů, kde se buď rozhodne o reorganizaci firmy, nebo ji věřitelé pošlou do konkurzu. Schůze se měla původně konat ještě dnes, pražský městský soud ji ale nakonec odročil na pátek.

Někteří věřitelé jsou z průběhu dnešního jednání zklamáni. „Tady dochází k zásadním nedostatkům nebo pochybením při organizaci přezkumného řízení. Do dnešního dne nebylo jasné, které pohledávky se budou přezkoumávat. Dlužník k některým dostal podklady až na jednání, a proto se k nim nemohl vyjádřit,“ řekl v rozhovoru pro ČT24 právní zástupce sdružení Gladiolus Jan Evan. Vadí mu především to, že nebyla přezkoumána pohledávka Bestsportu. Hlasování této společnosti spřízněné se Sazkou by ale na schůzi věřitelů mohlo mít vliv.

Kolem Sazky je dusno. Firma opakuje, že nemá peníze, a nemůže proto provozovat loterie. Peníze jí došly poté, co doplatila všechny výhry a povinné platby. Úplné zastavení loterií a propuštění všech zaměstnanců loterijní společnosti chtějí zvrátit největší věřitelé Sazky - PPF a KKCG. „Žádný šok. Sazku chceme zachránit,“ uvedl mluvčí PPF Alexej Bechtin.

„Sazka si dovoluje upozornit, že lednový jackpot doplatila proto, aby zachránila licenci k provozování číselných loterií. Zároveň si dovoluje připomenout, že přesně k tomu ji vyzývali mimo jiných také zástupci společností KKCG a PPF. Je tak udivující, že právě zástupci těchto společností za to nyní na Sazku útočí,“ reagoval mluvčí Sazky Jan Tuna.

ČT zastavení Sportky zatím nechystá

„Je podepsaná smlouva, ta smlouva je platná. Pohledávky byly uznány - i ty do budoucna, tzn. s podmínkou. Dokud Sazka dodává vysílací materiál, Česká televize bude i nadále vysílat,“ prohlásil obchodní ředitel ČT Robert Kvapil.

Sazka podle insolvenčního správce Josefa Cupky dluží svým věřitelům zhruba 15 miliard korun. Původně se jich u Městského soudu v Praze zaevidovalo více než dva tisíce. I proto byla schůze přesunuta do větších prostor Národního domu. Největší slovo budou mít přitom věřitelé, kterým Sazka dluží nejvíce, tedy PPF a společnost KKCG Karla Komárka.

Čeká Sazku restrukturalizace nebo konkurz?

Šéf Sazky očekává, že dnes věřitelé podniku prosadí konkurz, čímž se vlády nad firmou ujme soudem jmenovaný konkurzní správce Josef Cupka. „Po prohlášení konkurzu musí být ukončeno provozování všech loterií a Sazka je jednou provždy vyřazena z provozu,“ varoval Tuna.

Hušák zároveň ve svém včerejším dopise soudu vyjadřuje obavu, že by představenstvo dál neslo zodpovědnost za činnost firmy, kterou by ve skutečnosti řídil správce. Oba největší věřitelé si však přejí co nejrychlejší Hušákovo odvolání a konkurz, který je podle nich jedinou možností, jak Sazce ještě pomoci. Pokud se totiž skutečně na Hušákovo místo postaví správce konkurzní podstaty, firmy chtějí Sazku udržet v chodu.

Kalousek: Prohlášením konkurzu Sazka o licenci nepřijde

Tvrzení Sazky, že by prohlášení konkurzu znamenalo odebrání licence dnes nicméně popřel ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Vyhlášení konkurzu samo o sobě není žádný důvod k odebrání licence. Ministerstvo financí vede se Sazkou správní řízení a bude důsledně postupovat podle zákona, nikoliv podle zbožných přání pana Hušáka,“ zdůraznil Kalousek.

Milan Ságner, předseda Sdružení trafikantů a prodejců tisku:

„Já myslím, že včerejší pokus pana Hušáka, kdy zažádal o odebrání licence, je pokusem zoufalce, který tím dává vzkaz: 'Když ne já, tak nikdo.'“

Cesta Sazky do insolvence

Nejstarší loterijní firma v Česku je od konce března v úpadku kvůli vysočanské O2 areně. Když státu v roce 2006 chyběly peníze na výstavbu haly pro mistrovství světa v ledním hokeji, nabídla Sazka pomocnou ruku a postavila dnešní O2 arenu. Teď ale kvůli ní potřebuje záchranu sama. Vysoké splátky dluhopisů, prostřednictvím kterých získala peníze na stavbu, ji dostaly do finančních problémů.

Kdo na problémech Sazky vydělá?

Špatná finanční situace Sazky nahrává její konkurenci. Urychlit spuštění své loterie se rozhodla Fortuna. Lidé si v ní budou moci poprvé vsadit 18. července. Licenci na provozování číselných loterií už získaly také Synot Tip a jeho dceřinka Sázková kancelář. Dnes přišel deník E15 se zprávou, že již od 21. května má loterijní licenci také sázková kancelář Chance.