Nakladatelé vyjdou kvůli DPH do ulic

Praha - Čeští nakladatelé nejspíš v červnu vyjdou do ulic. Ani na dnešní schůzce s ministrem financí Miroslavem Kalouskem se totiž neshodli v pohledu na výši daně z přidané hodnoty na knihy. Podle šéfa svazu Vladimíra Pistoria knihkupců nakladatelů bude ale vyšší daň pro tuto oblast likvidační a svaz tak požaduje na knihy výjimku. To ale ministerstvo odmítá.

Návrh na zvýšení snížené sazby DPH na 14 procent od roku 2012 a následné sjednocení sazeb DPH na 17,5 procenta od roku 2013 schválila vláda už ve středu. Schůzka tak konala vlastně ex post. „Pan ministr naše argumenty vyslechl, považuje je za vážné,“ připustil Pistorius. Knihkupcům ale Kalousek prý také řekl, že i přes jejich závažné námitky je potřeba prosadit domluvené sjednocení sazby DPH. „S tím se nemůžeme smířit,“ dodal nakladatel.

Vláda argumentuje tím, že DPH musí růst, aby bylo na důchody. A smyslem jednotné daně je právě to, že v ní není místo pro výjimky. „Bylo by obtížné vysvětlovat našim voličům, proč mají být ve snížené sazbě brambory a nikoliv knihy. V okamžiku, kdy nebude žádná výjimka, jsem přesvědčen, že to je vysvětlitelné a obhajitelné,“ podotkl Kalousek.

„My jako politici máme tu nevýhodu, že je uzavřena nějaká koaliční dohoda, kterou musíme ctít a ta je velmi křehká,“ poznamenal šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík, který se dnešní schůzky s nakladateli rovněž účastnil. Pokud by podle něj byla nynější domluva stran zpochybněna kvůli knihám, začne se diskutovat i o nižší dani například o potřebě nižšího zdanění léků či vstupenek do divadel. „Celé by se to rozsypalo,“ myslí si poslanec.

Státní podpora knihoven nepomůže

Gazdík se ale zmínil i o jiných možnostech jak knižnímu trhu pomoci, například o vyšší podpoře veřejných knihoven a o ministerstvem kultury garantovaném nákupu nových knih pro ně.

Podle Pistoria to ale není cesta. Masivní podpora knihoven by totiž prý vedla k rozpadu systému knihkupectví, i kdyby svými rozměry zachránila nakladatele. „Nelze jít ani cestou podpory dobrých knih dotacemi, protože by tady zase vznikla instituce dobrých a špatných knih, o kterých by rozhodoval stát, tedy zase korupční prostředí,“ myslí si Pistorius.

Nižší DPH i pro špatnou literaturu je podle něj cenou za šíři knižní produkce. „Myslím si, že i četba braku rozvíjí u dětí a mladých lidí určité návyky a pěstuje gramotnost,“ podotkl nakladatel.

Gazdík dnes upozornil na možnost využít připravovaného zákona o veřejné prospěšnosti, jehož věcný záměr už projednala legislativní rada vlády. Nakladatelství investující celý zisk do produkce náročné literatury či učebnic by měla snazší možnost dosáhnout například na granty či dotace. Šlo by o model podobný tomu, jak nyní fungují nevládní neziskové organizace. Podle Pistoria ale ani takové nápady nepomohou. „Musíte mít nějaký výdělek, aby mohl být zdaněný,“ poznamenal Pistorius.

Naposledy protestovali proti zdražování knih vydavatelé a spisovatelé 5. května v Praze. Varovali, že především odborné knihy a učebnice čeká po zdražení pomalá, ale jistá smrt. Pod výzvou na obranu knih už přitom mají skoro 156 tisíc podpisů.

Svět knihy
Zdroj: ČT24