Do hry o miliardy z číselných loterií vstupuje Chance

Praha - Sázková kancelář Chance je další společností, která od ministerstva financí získala licenci na provozování číselných loterií. Informoval o tom deník E15. Číselné loterie tak nyní mohou provozovat společnosti Chance, Fortuna, Sazka, Synot Tip a akciová společnost Sázková kancelář, která je dceřinou firmou Synot Tipu. Sportka, kterou po léta provozovala Sazka, se včera zřejmě alespoň prozatím losovala naposled. Generální ředitel firmy Aleš Hušák totiž oznámil Městskému soudu v Praze, že dosavadní jednička na českém loterijním trhu nemůže „čestně provozovat loterie“, protože nemá dostatek peněz na vyplácení výher. Podle insolvenčního správece Josefa Cupky ale Sazka v insolvenci na zastavení loterijní činnosti nemá právo.

Český loterijní trh se otevírá konkurenci. Brzy by mohla začít číselné loterie provozovat také Chance. „Licence nabyla právní moci 21. května,“ řekl deníku E15 mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Ministerstvo podle Jakoba obdrželo i další žádosti o udělení rozhodnutí k provozování číselných loterií, řízení však nejsou doposud pravomocně ukončena. Mezi žadateli by měl být také provozovatel kurzových sázek – společnost Tipsport. „Možnost spuštění číselných loterií Tipsportu v budoucnu nevylučujeme,“ uvedl mluvčí firmy Lubomír Ježek. Projekt je však podle něho zatím ve stadiu úvah.

Rozhovor s Milanem Ságnerem (zdroj: ČT24)

Na loterijním trhu se schyluje k bitvě

Na loterijním trhu se tak zřejmě budou dít v následujících dnech, týdnech a měsících velké věci. Dnes by mělo padnout rozhodnutí o budoucnosti Sazky. Ve hře je i její úplný konec. 18. července pak do světa loterií definičně vstoupí Fortuna, která se rozhodla urychlit spuštění své číselné loterie právě kvůli finančním problémům Sazky.

„Pokud Sazka opravdu skončí, bude se nově rozdělovat trh. A to bude bitva a půjde o hodně,“ míní výkonný ředitel Asociace provozovatelů kurzových sázek Marek Herman. O úspěchu podle něho rozhodnou tři faktory - síť poboček, výše jackpotu a síla a velikost reklamy. Největší šanci dává Herman Fortuně, jejíž majitel, skupina Penta, spolupracuje s vedením Sazky a nabídla jí pomoc a provozní úvěr. Penta však odmítá, že by se Sazkou nějak spolupracovala na rozjezdu vlastní loterie.

Konec stejných loterií ve všech trafikách

S největší pravděpodobností tak skončí doba, kdy se ve všech trafikách, které měly loterijní terminály, sázelo jednotně v loterii jediného provozovatele. „Bude to na jednotlivcích. Každý trafikant se rozhodne sám za sebe, s kým podepíše smlouvu,“ zdůraznil v rozhovoru pro ČT24 předseda Sdružení trafikantů a prodejců tisku Milan Ságner. Krátce po Fortuně rozjede svou loterii Synot Tip. Vsadit by si u něj lidé měli už v září.