Javorový sirup v ohrožení

Toronto – Klimatické změny ohrožují i jeden z tradičních symbolů Severní Ameriky – javorový sirup a jeho výrobu. Tato pochoutka se ve Spojených státech a Kanadě získává časně zjara z mízy vzrostlých javorových kmenů. Sladkou šťávu znali už domorodí obyvatelé před mnoha staletími. Teplejší počasí a s ním související mírné zimy ale přináší posun hranice výskytu javorů více na sever.

V jižním Ontáriu začíná sezona javorového sirupu po dlouhé a kruté zimě. Indiáni ho ještě dávno předtím, než dorazili první přistěhovalci z Evropy, připravovali jednoduchým způsobem. Vydlabali klády, do nich nalili nasbíranou mízu. V ohništi pak rozpálili kameny, které házeli do zmrzlé tekutiny. Voda se odpařila, míza zkoncentrovala a zesládla. Poté byl sirup na světě.

Javorový sirup se získává z mízy kmenů javorů

Ohrožený javorový sirup (zdroj: ČT24)

Přestože dnešní farmáři používají jiné technologie, princim výroby sirupu zůstává stejný. Z mízy, která obsahuje jen tři až čtyři procenta cukru, se odpařováním dostanou na tekutinu, kde je cukru až 67 procent. Začátkem března, kdy se oteplí, začne ve stromech proudit míza. Následujících šest až osm týdnů pak z naříznutých kmenů odkapává do připevněných kbelíků. Výrobci sirupu pozorují, že sezona začíná každým rokem o něco dřív.

Jim Aikenhead, programový instruktor chráněné oblasti Mountsberg:

„Existují teorie, že koncem příštího století se v místech, jako je Pensylvánie, už sirup vyrábět nebude. Teď se to zdá být marginální, protože pro javory je to jižní hranice jejich výskytu. Jenže sezona bude začínat dřív. Někteří dokonce předvídají, že budeme nakonec sbírat mízu už kolem Vánoc.“

Mírnější zimy a míň sněhu, který zakrývá kořeny javorů, způsobují, že se míza začíná probouzet dřív. Vědci se teď snaží zjistit, jaký dopad mají klimatické změny na kanadský javorový průmysl za 16 milionů dolarů. Podrobné informace o změnách podnebí mimo velká kanadská města jsou sporadické, a tak výzkumníci úzce spolupracují s místními obyvateli. Od nich se dovídají, jak počasí ovlivňovalo výrobu javorového sirupu v jejich rodinách.

Javory vyžene teplejší počasí na sever

Kanadské Centrum pro simulaci a analýzu klimatu poskytlo vědcům výhledy, na základě kterých došli k závěru, že za padesát let by v Ontáriu mohlo být mnohem míň javorů cukrových. Tento rostlinný druh se podle nich bude přesouvat směrem na sever. „Mluvíme tu o migraci 200 až 300 kilometrů, což je obrovská změna. Dost nás to znepokojuje. Je s tím spojen úbytek druhů v jižním Ontáriu. Tam, kde dnes tyhle stromy jsou, už za pár dekád být nemusejí. Nebudou třeba dobře reagovat na změny teplot nebo změny vlhkosti vzduchu,“ vysvětlil fyzikální geograf Daniel Lamhonwah.

Najdou se dokonce milovníci sirupu, kteří tvrdí, že měnící se podnebí se podepisuje na jeho chuti. „Jako by někdy chutnal víc sirupově a jindy trochu lehčeji. Tenhle je v pořádku - trochu lehčí, není to příliš hutný javorový sirup. Jak to bude dál, to si nejsem jistá,“ uvedla Monique Lalancetteová.

Výrobci sirupu se už teď snaží na změny klimatu reagovat tím, že lépe vybírají, kde vysázejí nové stromy. Volí místa s lepší půdou a snazším přístupem k vodě. Někteří začínají se sběrem mízy dřív. Pokud se ale podnebí bude měnit drastičtěji něž teď, možná nezbude než vypěstovat nový druh javoru cukrového.

  • Javor autor: LISA MAIRE, zdroj: ISIFA/EPA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2583/258256.jpg
  • Javorový sirup autor: Ros Drinkwater , zdroj: ISIFA/Rex Features http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2583/258254.jpg
  • Lívance s javorovým sirupem autor: Martin Lee, zdroj: ISIFA/Rex Features http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2583/258251.jpg