Pražská burza obnovila obchodování s akciemi ECM

Praha - Obchodování s akciemi a dalšími cennými papíry developerské společnosti ECM Real Estate Investments (ECM) bylo na parketu pražské burzy cenných papírů ode dneška opět zahájeno. Městský soud v Praze v úterý kvůli vysokým dluhům ECM vyhlásil úpadek firmy, burza následně od středy přerušila obchodování s finančními nástroji ECM.

Burza cenných papírů v Praze původně od středy pozastavila obchodování s akciemi developera a dalšími cennými papíry s ním spjatými na neurčito. Podle mluvčího burzy Jiřího Kovaříka bylo důvodem vyhlášení úpadku firmy.

BCPP

„Smyslem pozastavení obchodování byla ochrana investorů, kterým burza chtěla poskytnout časový prostor pro získání podrobnějších informací o situaci emitenta a umožnit jim na nově nastalou situaci adekvátně reagovat.“

Akciím ECM se dnes nebývale dařilo

Cenné papíry ECM zakončily dnešní obchodování silným růstem o 6,06 procenta na 35 korun. Po dvoudenní odmlce zahájily poklesem o devět procent, v jednu chvíli byl propad víc než pětinový. „Ráno ještě akcie ECM klesaly, později je ale zájem spekulantů vyhnal vzhůru až o 14 procent,“ uvedl Josef Němý z Komerční banky.

V dubnu stála na začátku nynějšího insolvenčního řízení s ECM Česká spořitelna. Celková výše pohledávek této banky vůči developerovi činí přibližně 194 milionů korun. Následně se k insolvenčnímu řízení připojila také Volksbank CZ a společnost Glancus Investments. ECM chce řešit své zadlužení reorganizací firmy, což navrhuje i Česká spořitelna a Volksbank CZ. Glancus Investments ale pro ECM navrhuje konkurz. Insolvenčním správcem ECM je Ivo Hala.

ECM založil v roce 1991 podnikatel Milan Janků. V současnosti je podle dostupných informací hlavním akcionářem firmy a vykonává funkci generálního ředitele společnosti. Firmu s akciemi na pražské burze kontroluje prostřednictvím společnosti ECM Group. Developer byl dosud v Česku známý hlavně výstavbou výškových budov v Praze na Pankráci.

Vydáno pod