Orco snížilo ve čtvrtletí ztrátu na 4,37 milionu eur

Lucemburk - Developerské společnosti Orco se podařilo v letošním prvním čtvrtletí snížit čistou ztrátu na 4,37 milionu eur (zhruba 108 milionů korun). Během stejného období loni firma hospodařila se ztrátou 15,6 milionu eur. Na provozní úrovni letos do března zvýšila zisk. Orcu se snížily i celkové tržby na 39,1 milionu eur proti 51,5 milionu eur za první čtvrtletí 2010. Provozní zisk se meziročně zvýšil o zhruba 400 tisíc eur na 5,4 milionu eur.

Trh s nemovitostmi v Praze, Varšavě a Bratislavě zažívá v současnosti podle developera pozvolné oživení. Za celý rok firma očekává tržby mezi 340 a 370 miliony eur. Orco patří mezi přední developerské společnosti ve střední Evropě, ovšem hlavní oblast působení firmy je v Česku. Její akcie se mimo jiné obchodují na pražské burze.

V posledních letech se Orco potýkalo s vysokým zadlužením. Kvůli dluhům se nacházela přes rok v režimu soudní ochrany před věřiteli. Loni v květnu ale obchodní soud v Paříži schválil jeho obchodní plán, který zahrnuje splacení dluhu firmy do roku 2020.

Orco v loňském roce vytvořilo zisk 233,4 milionu eur (asi 5,7 miliardy korun). Předloni firma hospodařila se ztrátou 250 milionů eur.

Nové Bubny
Zdroj: ČT24