Řecké odbory ztrácejí dech, válcuje je Facebook

Atény – Demonstrace proti úsporným opatřením v Řecku už neřídí odbory. Velení totiž přebraly sociální sítě Facebook a Twitter. Internetové hnutí Rozhořčení totiž organizaci protestů zásadně ovlivňuje a dokáže svolat podstatně více lidí než odbory. Na výzvu hnutí jen na náměstí Syntagma v Aténách dva dny po sobě demonstrovalo zhruba 7 000 lidí, napsal řecký deník Katimerini. Další tisíce lidí demonstrovaly v jiných řeckých městech.

O směru hnutí se teprve musí rozhodnout

30letý zaměstnanec státní správy:

„Docela by mě zajímalo, jak se cítí odboráři, když tady vidí pochodovat více lidí, než se jim kdy podařilo dát dohromady.“

Řecká fiskální iluze (zdroj: ČT24)

Demonstranti, kteří vyslyšeli internetovou výzvu, tvrdí, že budou protestovat i nadále. Někteří z nich si ve čtvrtek již sepisovali seznam věcí, jež budou potřebovat pro demonstrace naplánované na dnešek a sobotu. S rozšířením „Rozhořčených“ ovšem od některých aktivistů přicházejí i pochybnosti o směru, kterým se hnutí má nyní vydat. „Slogany, které jsme tady viděli, jsou staromódní a nepříliš úderné. Je na nich ještě potřeba zapracovat,“ uvedl jeden z pravidelných účastníků demonstrací. „Co se stane z téhle ideologické mozaiky?“ zeptal se zase sám sebe další demonstrant Kostas, který sympatizuje s řeckou levicí.

Řeckému premiérovi Jorgosovi Papandreu dělají další demonstrace po celé zemi vrásky na čele. Navzdory mínění protestujících musí totiž souhlasit s dalšími úspornými opatřeními, aby Řecko dostalo další část pomoci od Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské unie. Pokud se totiž Řekové nedokážou dohodnout, MMF podle slov lucemburského premiéra Jeana-Clauda Junckera nemusí svou část pomoci, která činí 3,3 miliardy eur z celkových 12 miliard poslat. Pak by bylo na ochotě některých evropských vlád, aby příspěvek MMF převzaly na sebe.

Řecká opozice odmítla vládní plány na řešení dluhové krize

Ani přes rostoucí tlak veřejnosti i MMF se dnes nicméně Papandreovi nepodařilo dohodnout s opozičními stranami na podobě dalších opatření. „Nesouhlasíme s politikou, která dusí ekonomiku a ničí společnost,“ řekl po tříhodinovém jednání šéf opoziční strany Nová demokracie Antonis Samaras. „Pro Řecko existuje jen jedna cesta ven - vyjednání nové dohody o pomoci,“ dodal šéf konzervativců.

Současná vláda má sice v parlamentu většinu, ale i mezinárodní společenství naznačilo, že by rádo vidělo širší dohodu na řecké politické scéně. Pokud se strany nakonec nedohodnou, řecký premiér bude vybírat z několika možností, jak pokračovat dál. Patří mezi ně například výměna některých ministrů za nestranické odborníky, a nebo dokonce předčasné volby.