Kellner a spol. získali další akcie Dalkie

Praha – Energetický a průmyslový holding (EPH) zvyšuje svůj podíl ve společnosti Dalkia ČR, která je jednou z největších tuzemských teplárenských firem. EPH, který vlastní firma PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, finanční skupina J&T a miliardář Daniel Křetínský, tak získal dalších pět procent akcií Dalkie a vlastní tedy desetinu podniku. Hodnota obchodu by se mohla pohybovat okolo miliardy korun, píšou o tom dnešní Hospodářské noviny.

Odkup akcií si zařídil holding už loni

Pokračují tedy transakce, v jejichž rámci si EPH, Dalkia a ČEZ rozdělují český teplárenský trh. Prvních pět procent akcií Dalkie ČR koupil holding na konci loňského roku a zaplatil za to něco málo přes miliardu korun. Zároveň získal opci na koupi dalších pěti procent akcií, kterou nyní zrealizoval. Prodejcem byl většinový akcionář Dalkie, firma Dalkia International, kterou vlastní francouzský gigant Veolia. Peníze zřejmě Veolia využije na investice do teplárenství v jiných evropských zemích.

Dalkia pomohla loni EPH financovat nákup firmy Elektrárny Opatovice, s Opatovicemi získal EPH i Energotrans a podíl v Pražské teplárenské. Zbytek Pražské teplárenské vlastní ČEZ, který ho s EPH vymění právě za Energotrans, která má dlouhodobé smlouvy na dodávky tepla do Prahy. EPH pak přepustí Pražskou teplárenskou Dalkii. Dalkia tedy získá v Praze distribucí tepla, které bude odebírat od ČEZ. S Energotransem dostane i zbývající část elektrárny Mělník, kde postaví nový provoz na společnou výrobu elektřiny a tepla pro zásobování Prahy, píšou dnešní Hospodářské noviny.

Petr Kellner
Zdroj: ČT24