Schwarzenberg bude v Hollywoodu lákat filmaře

Praha – Přilákat filmové štáby holywoodských studií do Česka se bude snažit ministr zahraničí Karel Schwarzenberg na své cestě do USA příští týden. Zájem zahraničních filmových produkcí o natáčení v Česku v posledních letech citelně pohasl. Kvůli rostoucím nákladům se začaly přesouvat do levnějších zemí, například do Maďarska nebo Rumunska. Loňské zavedení dvacetiprocentní pobídky se už ale podle filmařské komory začíná vyplácet.

Propad zájmu zahraničních filmových producentů o natáčení v České republice byl v posledních několika letech skutečně markantní. Těžce to nesli hlavně majitelé studií a ateliérů a firmy navázané na produkci a postprodukci. Právě pobídky, které začal stát udělovat loni, teď podle nich začínají situaci obracet. „Producenti zareagovali poměrně hbitě a v několika měsících po uvedení pobídek došlo k realizaci několika významných projektů, ať už to je projekt z producentského střediska George Lucase Red Tails, nebo nyní Missing, Borgias, všechny tyto projekty přišly díky pobídkám a je velmi pravděpodobné, že bez nich by tady nebyly,“ říká ředitel postprodukčního studia UPP Vít Komrzý.

Program podpory filmového průmyslu umožňuje vracet zahraničním ale i domácím filmovým štábům dvacet procent nákladů. Ministerstvo kultury loni v jeho rámci udělilo dotace za 178 milionů korun. Finančně se to podle něj vyplatilo, navíc měl celý program i další příznivé dopady. Pomohl například propagovat Česko v zahraničí, měl pozitivní dopad na vývoj zaměstnanosti, rozvoj turistického ruchu a export takzvaných high-end služeb.

Studio 6: Filmaři v Česku (zdroj: ČT24)

Kvůli filmovým pobídkám bude Schwarzenberg příští středu v USA jednat se zástupci velkých filmových studií, jako je Fox, Warner Bros nebo Sony, ale i s nezávislými producenty. Asistovat by mu přitom měli i čeští filmaři.

„Víme o projektech z Foxu, víme o projektech například produkční firmy Ridleyho Scotta, nicméně malý problém je v tom, že suma vyčleněná na pobídky v letošním roce už byla kompletně alokována,“ říká Ludmila Claussová z Českého filmového centra. Hrozí podle ní tak i situace, že by Česko některé zájemce o natáčení muselo odmítnout. „Budeme dále jednat s vládou o tom, zda by se finanční prostředky daly navýšit, aby některé projekty - a jsou opravdu mezi nimi projekty s obrovskými jmény – mohly u nás produkci začít už letos,“ dodává.

Tom Cruise ve filmu Mission: Impossible I
Zdroj: ČT24/Paramount Pictures