Členové G8 slíbili Rusku místo ve WTO

Deauville – Rusko letos bude konečně vědět, jestli se dostane do Světové obchodní organizace (WTO). Na dnešní schůzce skupiny G8 to slíbili její nejvyšší představitelé. Osmička zemí potvrdila „odhodlání docílit v těsné spolupráci s Ruskem záměru dokončit tento proces v roce 2011“. V návrhu komuniké z dvoudenního summitu ve Francii také vyjádřili „velké znepokojení“ nad nepříznivým vývojem jednání katarského kola o liberalizaci světového obchodu a dali najevo odhodlání nenechat toto kolo jednání zkrachovat.

S Ruskem se lze dohodnout, s rozvojovými zeměmi ne

Země prý dnes zaznamenaly v jednání s Ruskem o vstupu do WTO značný pokrok. Na konci loňského roku podpořila ruskou žádost o přijetí do WTO Evropská unie, což byla po zářijové dohodě Moskvy s Washingtonem poslední velká překážka. Rusko je v současnosti prakticky jedinou velkou ekonomikou světa, která stále ještě není členem organizace, v níž je 153 zemí světa.

Summit také potvrdil „dlouhodobý závazek vůči otevřenému a volnému trhu“ a uvedl, že „s velkým znepokojením registruje neuspokojivý proces jednání o Rozvojovém programu z Dauhá“. V katarské metropoli Dauhá odstartovalo jednací kolo již na konci roku 2001 a v jeho uzavření brání dlouhá léta rozpory mezi vyspělými a rozvojovými mocnostmi o rozsah snižování cel.

Rozvojové země nechtějí ustupovat

Řada mladých tržních ekonomik, zejména Čína, vyjednává tak, jako by byly stále ještě na počátku ekonomického rozvoje, když ve skutečnosti už země jako Čína, Indie nebo Brazílie patří k novým ekonomickým velmocím světa. K rozvojovým zemím se v obchodních jednáních obecně musí přistupovat výrazně shovívavěji a poskytují se jim ohledně zachování jejich obchodních bariér značné ústupky. Ty však vyspělý svět nechce nabízet zemím, které se vyšvihly do pozice předních ekonomik světa.

Evropská část G8 počítá s Lagardeovou v čele MMF

Podle AFP považují obsazení uvolněného místa v čele Mezinárodního měnového fondu (MMF) francouzskou ministryní financí Christine Lagardeovou evropští účastníci summitu za „hotové“. A to poté, co její kandidaturu podpořila šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová. Bude jen třeba v rámci MMF najít nějaké kompenzace pro země jako Rusko, Brazílie, Čína, Indie a Jihoafrická republika.

Francouzská ministryně hospodářství, průmyslu a zaměstnání Christine Lagardeová
Zdroj: ČT24