Ministerstvo dopravy chce přesunout náklad ze silnic na železnici

Praha - Kombinovaná přeprava nákladů rostla loni v České republice nejvíc za posledních deset let. Celkem dopravci takto převezli 6,6 milionu tun zboží. Stále ale vede silniční doprava, kterou využili dopravci k převozu více než 350 milionů tun. Dostat co nejvíc nákladu ze silnice na železnici je přitom jedním z hlavních úkolů ministerstva dopravy. Navíc podle čísel za loňský rok to vypadá, že se jim to daří.

„Přepravuje se více zboží po železnici, klesá nám objem nákladu, který se přepravuje po silnici. A úplně největší radost nám dělá to, že se výrazně zvyšuje poměr kombinované dopravy. To znamená právě překlad silnice – železnice,“ říká mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.

Přesto se po silnici i nadále přepravuje suverénně nejvíc tun nákladu. „Až 90 procent přeprav je na vzdálenost menší než 90 kilometrů. Je to věc celé Evropy, železniční doprava trošku ztrácí,“ doplňuje mluvčí ČESMAD Bohemia Martin Felix.

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Jakub Ptačinský, mluvčí ministerstva dopravy

„Pokud pekař veze housky z vesnice A do vesnice B, tak si neděláme iluze, že přeloží své housky na vlak. Jde opravdu o velkoprůmyslové podniky viz Mattoni, česká Škodovka a další podobné podniky.“

Soutěž Volná cesta podpoří nákladní železniční dopravu

Ještě většímu využívání kolejí má pomoct nejen dražší mýto a zároveň zlevnění poplatku za přepravu nákladu na železnici, ale také třeba soutěž Volná cesta, do které se mohou až do konce května dopravci hlásit. Soutěž je určena všem - jak dopravcům, tak přepravcům, kteří se podílejí na dopravě a přepravě zboží v ČR. Vítěze pak vyhlásí ministerstvo v září během týdne evropské mobility.

Dálnice
Zdroj: ČT24