Den staré pečivo už Římané nebudou muset vyhazovat

Řím - Na skládkách poblíž Říma denně skončí až 20 tun téměř čerstvého chleba. Italské zákony totiž zakazují prodej pečiva, které je starší než jeden den. Tamní pekaři nyní možná našli řešení, jak plýtvání zabránit. Před zavírací dobou obchodů by si chudé italské rodiny mohly přijít se speciální kartou pro ráno upečené bochníky.

„Je to znevážení naší práce. Pekařina je dřina a suroviny jsou drahé. Pokud by se nám podařilo vyrobit správné množství a zbytky dát chudým, prospěch by z toho měli všichni,“ argumentuje prezident italské asociace pekařů Giancarlo Giambarresi.

Řešením je podle pekařů takzvaná chlebová karta. Díky ní by si mohly chudé rodiny vyzvednout chléb přímo z místní pekárny nebo supermarketu ke konci zavírací doby. „Chlebová karta by sloužila k tomu, aby prokázala, zda zákazník je v nouzi, nebo ne,“ uvedl ředitel římské charity monsignor Enrico Feroci.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)

Giancarlo Giambarresi, prezident italské asociace pekařů

„Velké obchody berou od pekařů záměrně víc chleba, než prodají. Je to součást marketingové strategie, která stojí na tom, že zaplněné regály až do zavírací doby znamenají vyšší prodeje. Povzbuzuje to zákazníky k nákupu.“

Projekt chlebových karet však zatím zůstává jen na papíře. Obchodníci a pekaři se zatím nemohou shodnout na tom, jak jej provést, aby byl výhodný pro obě strany.