Nebezpečné španělské okurky snědlo nejméně pět Čechů

Praha – Nejméně pět Čechů snědlo nebezpečné španělské salátové okurky. Společnosti Country Life, jež je na tuzemský trh distribuovala, se nepodařilo stáhnout z prodeje všech 120 bio okurek, které se od úterka v Česku distribuovaly. Informaci přinesl deník Právo. Ve španělských okurkách dovezených z Německa se může vyskytovat speciální forma bakterie Escherichia coli, která vyvolává krvácivé průjmy, jež mohou končit i smrtí. Podle ředitele Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakuba Šebesty se z distribuované šarže 120 závadných okurek podařilo zajistit 32 kusů. Celkem 88 okurek se tak dostalo z obchodů mezi spotřebitele.

„Máme čtyři pět lidí, o nichž bezprostředně víme, že okurku snědli. Nikomu z nich naštěstí zatím nic není,“ citovalo Právo Lubomíru Chlumskou ze společnosti Country Life. Chlumská zároveň odmítla, že by se jim německý velkoobchod snažil podstrčit zboží, které se stalo v sousední zemi neprodejným. „Prozatím jsme zastavili prodej těchto okurek a dál se k tomu budeme vyjadřovat až podle výsledků SZPI,“ konstatoval ředitel Country Life Otakar Jiránek. Okurky od Country Lifu si koupili odběratelé v Praze, Břeclavi, Hradci Králové, Vysokém Mýtě, Kamenném Přívoze, Přelouči a Mníšku pod Brdy.

Okurka stačí umýt, oloupáním zvýšíme ochranu na maximum

„Bio zelenina je hnojena organickými hnojivy, takže může u té, která je v kontaktu se zemí, dojít ke kontaminaci, která se ale dá poměrně snadno odstranit tím, že ji umyjeme. Ekologické zemědělství je přísně kontrolováno, lze vystopovat, odkud který produkt pochází, z které farmy, z kterého pole, což není případ konvenčních potravin,“ uvedl ve Studiu ČT24 ředitel Country Life Jiránek. Podle něj stačí okurku umýt, a pokud ji ještě oloupeme, uděláme úplné maximum.

SZPI doporučuje případně zeleninu tepelně upravit, protože bakterie jsou zničeny, pokud teplota přesáhne po dobu minimálně dvou minut 70 stupňů Celsia.

Inspekce kontroluje i další zeleninu

Dovezené salátové okurky v těchto dnech intenzivně zkoumá Státní zemědělská a potravinářská inspekce. „Kontroly byly, podle toho, jak se objevovaly varovné zprávy, zahájeny už minulý týden ve středu. Do dnešního rána bylo odebráno dvacet vzorků. Máme výsledky z osmi vzorků, všechny jsou negativní,“ uvedl Šebesta. Inspekce navíc kromě okurek kontroluje i další druhy zeleniny, a to i dovezené z dalších států včetně balkánských zemí. Proti běžné situaci se zvýšily kontroly inspekce zhruba desetkrát. Inspektoři plánují během dvou týdnů odebrat celkem 260 vzorků. „K tomu, aby byl zjištěn potenciální výskyt bakterie, je tento počet dostatečný. Jsou k tomu nastavené speciální metodické postupy,“ dodal ředitel.

Inspekce se tak plošně zaměří na veškerou čerstvou zeleninu, včetně tuzemské produkce. Podle Šebesty je navíc zbytečné zaměřovat se pouze na zeleninu dováženou ze Španělska či Německa. „Ta bakterie byla analyzována v okurkách, které pocházely z jisté španělské farmy. Jestli však ke kontaminaci došlo skutečně ve Španělsku nebo kdekoliv během distribuce, se zatím neví. Ten přenos bakterie je možný kontaktem osob,“ uvedl v pořadu Interview ČT24. Vzhledem k rozšíření případů nákazy na německém území však vyloučil možnou kontaminaci v samotných obchodech.

Inkubační lhůta nákazy se obvykle udává v rozmezí 8 až 10 dní, podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce se však mohou první potíže projevit již v prvních 24 hodinách. Lidem, kteří mohli sníst závadnou potravinu, se doporučuje užívat tři až čtyři tablety černého uhlí denně.

Okurky zamířily na pulty půlky Evropy

Kromě Česka španělské okurky z nebezpečné dodávky zamířily také do Lucemburska, Maďarska a Rakouska. Smrtící nákaza se už prokázala v Dánsku, Nizozemsku, Švédsku, Švýcarsku a Velké Británii. Bakterie ale zatím zabíjela jen v Německu, kde má jedenáct potvrzených obětí a nakažené v řádu stovek lidí.

Španělská vláda odmítá, že by existovala vazba mezi okurkami a současnou epidemií v Německu. Ani Michal Spáčil z oddělení komunikace SZPI nevyloučil, že ke kontaminaci mohlo dojít až v Německu, protože právě odsud jsou i všichni nakažení. Španělsko nákazu nehlásilo. „Pokud má někdo nést zodpovědnost, tak naši odběratelé. Stejné okurky ze stejné várky jsme dodali i do Francie a dalších států a nikde se problémy neprojevily,“ uvedl Javier Lopez, manažer španělské farmy Pepino Frunet Bio.