MŽP chybovalo ve dvoumilionovém tendru

Brno - Ministerstvo životního prostředí (MŽP) porušilo zákon o veřejných zakázkách v dvoumilionovém tendru na organizaci výběrových řízení v letech 2010-13. Antimonopolní úřad našel v tendru několik chyb a vrátil soutěž do stavu před posouzením a hodnocením nabídek uchazečů. Rozhodnutí je pravomocné. Ministerstvo se proti němu neodvolalo.

MŽP vypsalo tendr v únoru 2010. Hledá firmu, která ho bude zastupovat při zadávacích řízeních pro nadlimitní a podlimitní veřejné zakázky a tendry malého rozsahu a poskytovat ministerstvu poradenství a konzultace.

Do soutěže se přihlásilo celkem 11 firem. Pět z nich zadavatel vyzval ke zdůvodnění mimořádně nízké nabídkové ceny. Pouze v případě nakonec vybrané společnosti OTIDEA ministerstvo její zdůvodnění akceptovalo. Další uchazeče AK Svejkovský, Kabelková, Compet Consult, M-FINANCE a Sdružení GORALEP resort vyloučil. ÚOHS se začal případem zabývat na základě stížnosti sdružení GORALEP, které tvoří firmy Executice Project Group, GORDION a Allowance.

Antimonopolní úřad dal nakonec sdružení za pravdu. Podle jeho rozhodnutí ministerstvo chybovalo, když si nevyžádalo od uchazečů písemné zdůvodnění mimořádně nízké nabídkové ceny u všech podstatných částí nabídky. Resort také dostatečně nezdůvodnil vyloučení sdružení ze soutěže. Další chybou byla i skutečnost, že MŽP neumožnilo AK Svejkovský, Kabelková nahlédnout do zprávy o posouzení a hodnocení nabídek. „Nyní je tedy nutné, aby hodnotící komise transparentním způsobem opětovně posoudila všechny nabídky z hlediska výše nabídkových cen ve vztahu k předmětu veřejné zakázky,“ uvedl v aktuálním rozhodnutí místopředseda ÚOHS Kamil Rudolecký. Pokud MŽP dospěje k závěru, že některá nabídka obsahuje mimořádně nízkou nabídkovou cenu, musí jasně stanovit ty části nabídky, které jsou pro výši ceny podstatné, a vypořádat se se zdůvodněním uchazečů. V případě, že MŽP zdůvodnění uchazečů nebude akceptovat, musí podle Rudoleckého uvést konkrétní důvody svého rozhodnutí a zdržet se spekulativních závěrů.