Sháníte na léto brigádu? Nejvyšší čas začít hledat

Praha - Do konce školního roku zbývá už jen necelý měsíc, a studenti proto mají nejvyšší čas poohlédnout se po případném letním přivýdělku. Nejvíce příležitostí nabízí tradičně hlavní město. Odborníci ale říkají, že i přes mírné zlepšení je brigád pořád méně než před krizí. A zatímco v Česku jsou podle statistik studenti v létě na brigádě jeden až dva měsíce, v zahraničí zaměstnavatelé preferují minimálně čtvrt roku.

Letní brigáda lze „pojistit“ několika způsoby: denně sledovat pracovní portály, s předstihem se vypravit do personální agentury a zapsat se tam na seznam zájemců. Studenti, kteří se rozhodnou oslovit přímo firmu, ve které by chtěli pracovat, to podle odborníků mají udělat raději e-mailem než telefonicky.

Petr Skondrojanis, specialista na trh práce společnosti LMC

„Evidujeme denně okolo 1 400 brigád, pořád je to málo. Průměrně na jednu brigádu odpoví kolem 60 lidí.“

Reportáž Lucie Müllerové (zdroj: ČT24)

V Praze firmy nabízí zejména místa v kancelářích. Ve zbytku republiky naopak převládají spíše brigády v továrnách u výrobních pásů. Navíc peněžitá odměna zůstává podle manažera pro komunikaci a marketing společnosti Manpower Jiřího Halbrštáta na úrovni před třemi lety: „Nedá se říci, že by platy rostly. Spíše naopak.“

Brigádníci si vydělají v průměru kolem 70 až 100 korun, a to podle krajů a lokality, jak říká specialista na trh práce společnosti LMC Petr Skondrojanis. Nejštědřejší je v tomto směru administrativa, kde si studenti mohou vydělat až 100 korun za hodinu. Naopak za sekání trávy nebo doplňování zboží v obchodech nabízí firmy gáži zhruba poloviční.

Na písemné smlouvě trvejte

Aby nezůstalo jen u slibů, je třeba trvat na písemné smlouvě s podrobnostmi o náplni práce a mzdě. Dvojnásob to platí při velmi oblíbených sezonních pracích v zahraničí. „Je to Španělsko, Itálie, Dánsko, ale i Rakousko a řada dalších zemí, tam, kde prostě je nabídka,“ uvádí vedoucí oddělení zahraniční zaměstnanosti ministerstva práce a sociálních věcí Věra Kolmerová.

Horkou novinkou jsou i prázdninové přivýdělky v zámoří. Například v Kanadě nebo ve Spojených státech shání studenty jako obsluhu zábavních parků a zajímavé nabídky přichází i z hotelnictví a cestovního ruchu. „Tam je skutečně možné si vydělat řádově i několik tisíc korun za týden,“ přibližuje mluvčí Student Agency Aleš Ondrůj.

  • Peníze autor: Hynek Glos, zdroj: ISIFA/Lidové noviny http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2604/260339.jpg
  • Itálie zdroj: wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1309/130868.jpg