Strašák nebezpečné E. coli snižuje zájem o zeleninu

Praha – Češi jsou v posledních dnech při nákupu zeleniny obezřetní. Důvodem je strach před možným nakažením enterohemoragickou Escherichií coli (EHEC), jejíž přítomnost byla zjištěna u okurek pocházejících ze Španělska. Nejvyšší kontaminace se objevila v Německu, kde bakterie způsobila smrt 15 lidí a zhruba 1 400 jich bylo nakaženo. První případ úmrtí mimo Německo se dnes objevil také ve Švédsku. Specialisté na univerzitní klinice v Münsteru vyvinuli rychlý test, pomocí něhož lze výskyt smrtící bakterie u člověka prokázat během několika hodin. Lékaři tak nebudou muset čekat dny, než se zhoubná nemoc u napadeného projeví.

Od pátku se podle Zdeňka Juračky, prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, v řetězcích a většině kamenných obchodů okurky ze Španělska neprodávají, naopak se prodává jiné zboží a obchodníci upozorňují na jeho původ. Okurky podezřelé z kontaminace enterohemoragickou E. coli byly navíc v minulých dnech dodány i do České republiky společností Country Life, naštěstí zde dosud nebyl hlášen žádný případ nákazy.

Zdeněk Juračka, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR

„Každý obchodník si uvědomuje svoji plnou zodpovědnost za to, že uvádí zboží a zejména potraviny na trh.“

Juračka dále uvádí, že pokles v prodeji samozřejmě nastane, ale vyčíslovat škody v tomto momentě je předčasné. Objednávky ze Španělska prakticky vymizely a z Něměcka jsou velmi opatrně tříděny. „O to víc apelujeme na obchodníky, aby si dávali pozor, odkud zboží je a odkud jej kupují,“ dodal Juračka.

„Každý obchodník musí perfektně znát původ zboží – ne z kterého skladu ho koupil, ale kde bylo vyrobeno nebo vypěstováno,“ uvedl prezident svazu. Řada velkých řetězců přitom má vlastní laboratoře a provádí například mikrobiologické analýzy. Případ španělských okurek ale přinesl i pozitivní zprávu, jak vyzdvihl Juračka: „V této kauze jsme se všichni přesvědčili, že funguje tzv. systém včasného varování a v hodinách víme, kdy se co stane.“

Němečtí vědci nyní používají rychlý test na odhalení střevní nákazy

Münsterská klinika uvádí, že test na zjištění enterohemoragické bakterie je možné provádět v každé laboratoři zařízené na molekulární biologické rozbory a stačí k němu malé množství bakterií E. coli. Při zkoušce se namnoží a zjistí se, zda se jedná o nebezpečný typ HUSEC 041. Ten totiž podle zjištění vědců obsahuje čtyři geny, které jsou vlastní pouze jemu.

V nemocnici ve městě Boras na jihozápadě Švédska dnes nákaze podlehla zhruba padesátiletá žena po pobytu v Německu. Hospitalizována byla v neděli. Mezitím v Německu znovu přibylo infikovaných lidí nebo pacientů s podezřením na nákazu. V pondělí večer jich bylo evidováno přes 1 400, 353 z nich s takzvaným hemolyticko-uremickým syndromem, při němž postiženým selhávají ledviny. Úřady počítají s dalším nárůstem případů.

První, zatím nepotvrzený případ nhákazy hlásí také Španělsko, a to u muže, jenž podle tamních médií nedávno pobýval v Německu a České republice. Nemoc se v posledních dnech objevila také v Británii, Švédsku, Dánsku, Rakousku, Nizozemsku a ve Švýcarsku.

Španělé obvinění odmítají

Ve Španělsku přitom žádné případy nákazy hlášeny nebyly. Místní jsou totiž zvyklí si zeleninu omývat a následně ji zbavit slupky. Španělé stále odmítají obvinění, že by nákaza vznikla ve Španělsku. Oficiální rozbory vzorků zatím nejsou známy, ale podle testů, které si prováděli sami zemědělci, nebyla enterohemoragická Escherichia coli zjištěna. Také španělská ministryně zemědělství Rosa Aguilarová dnes ujišťovala, že španělská zelenina je bezpečná a zdroj infekce by se měl hledat v Německu, ne v její zemi.

Ztráty zemědělců v Německu jdou do milionů eur. Podle spolupracovnice ČT Ľubice Zlochové jsou španělské ztráty už dnes nevyčíslitelné, neboť Německo či například Rusko se přidalo k bojkotu jejich zeleniny. Podle španělské ministryně zemědělství přicházejí tamní producenti zeleniny kvůli nynější epidemii týdně o 200 milionů eur (4,9 miliardy korun). Pokud se navíc prokáže, že jsou Španělé v kauze okurek nevinně, bude se Španělsko domáhat náhrady škody a poškození dobrého jména u Evropské unie.