Dánsko se překvapivě vrací do recese

Kodaň – Dánsko se překvapivě v prvním čtvrtletí vrátilo do recese. Zatímco ekonomové očekávali, že jeho hospodářství poroste o půl procenta, ekonomika oproti předchozím třem měsícům stejným tempem klesla. Už na konci roku se však hrubý domácí produkt v zemi propadl o 0,2 procenta. Dánská ekonomika se tak vrátila do recese, která je definována jako dva mezičtvrtletní poklesy HDP za sebou.

Domácnosti neutrácejí 

Hlavní ekonom společnosti Danske Bank Steen Kocian:

„Dnešní čísla jsou velmi překvapivá.“

Dánskou ekonomiku ke dnu táhne především neochota domácností utrácet. Svůj podíl však má i pokles investic a veřejných výdajů. Loni přitom tamní hospodářství rostlo o 2,1 procenta po propadu o 5,2 procenta v roce 2009, kdy většinu evropských ekonomik světová finanční krize zasáhla. Nyní už se však většina evropských států z předloňských problémů dostala.

Pokles hospodářského růstu je skutečně překvapením. Dánská vláda totiž v pondělí zvýšila odhad růstu domácí ekonomiky pro letošní rok na 1,9 procenta z dříve předpokládaných 1,7 procenta. Prognózu pro příští rok zlepšila na 1,7 procenta z předchozích 1,5 procenta.

Severským sousedům se daří

Slabý výkon dánského hospodářství v posledních čtvrtletích kontrastuje s vývojem v sousedních severských zemích. Švédsko minulý týden například ohlásilo nárůst produktu v prvním čtvrtletí o 0,8 procenta.