Atény vyhoví opozici a sníží DPH

Atény – Řecká vláda ustupuje konzervativní opozici. Sníží totiž horní sazbu daně z přidané hodnoty, čímž opozice podmiňuje další úsporná opatření, která po Aténách vyžaduje Evropská unie, Mezinárodní měnový fond a Evropská centrální banka. Vláda se na snížení DPH údajně dohodla právě s trojicí zahraničních věřitelských institucí, které nyní ekonomiku země posuzují. Dnes o tom napsal řecký finanční deník Imerisia.

Řekové budou na DPH platit 20 místo 23 procent

Informaci potvrdil i zdroj z německé vládní koalice slovy: „shodli se na tom“. Řecké ministerstvo financí se k tomu ale odmítlo vyjádřit, protože jednání s experty zahraničních věřitelů ještě neskončila. Podle listu dostala řecká vláda od věřitelských institucí zelenou k tomu, aby snížila horní sazbu daně z přidané hodnoty na 20 z nynějších 23 procent. Cílem je získat souhlas konzervativní opozice k dalším opatřením na snížení rozpočtového deficitu. Země úspory potřebuje, aby se vyhnula platební neschopnosti.

Úsporná opatření musejí mít podle zahraničních věřitelů širokou podporu na řecké politické scéně, aby se země mohla v následujících letech vypořádat s obrovským rozpočtovým deficitem bez ohledu na to, která strana bude u moci.