Řecko srazilo rating Kypru o tři stupně

Nikósie - Známka úvěrové spolehlivosti Kypru dnes spadla o tři stupně. Mezinárodní ratingová agentura Fitch srazila zemi rating na A-minus a nadále ponechala tomuto ratingu výhled na zhoršení. Fitch se obává dopadu řecké dluhové krize na kyperské banky a na veřejné finance země. Fitch se tak zařadila jako poslední do „velké trojky“ mezinárodních ratingových agentur, která za poslední půlrok snížila kyperský rating. Fitch už na počátku roku upozornila Kypr na snížení ratingu, tehdy ale očekávala změnu jen o jeden stupeň. Od té doby se však situace Řecka dál zhoršila a reálných obrysů nabývá riziko restrukturalizace řeckých dluhopisů se snížením jejich hodnoty.

Agentura svůj krok vysvětluje tím, že „odráží těžkou krizi v sousedním Řecku a riziko, jaké to představuje pro kyperský bankovní systém a v důsledku toho i pro kyperské veřejné finance,“ jak uvedl ředitel divize státních ratingů Fitch Chris Pryce.

Podle Fitche jsou kyperské banky schopny zvládnout dopad snížení hodnoty řeckých státních dluhopisů až o polovinu. Horší vývoj by už měl podle agentury značně negativní vliv nejen na banky, ale i na zadlužené veřejné finance. Rekapitalizace kyperských bank po odepsání 50 procent hodnoty řeckých dluhů by mohla stát dvě miliardy eur (49 miliard korun) a stát bude moci pokrýt jen část těchto nákladů.

Vydáno pod